Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че не желае да удължи срока на някои програми за помощ, въведени през март в началото на пандемията и поиска от Управлението за федерален резерв (УФР) да върне останалите суми, предаде Франс прес.

Смятайки, че няма предпоставка някои от тези програми за заеми, предназначени да подпомогнат функционирането на икономиката по време на кризата, да бъдат удължени след 31 декември, министърът на финансите Стивън Мнучин изпрати писмо до президента на УФР Джероум Пауел, в което иска да бъдат върнати неизползваните средства.

Това ще позволи на Конгреса да преразпредели 455 милиарда долара, каза той.

УФР реагира бързо с необичайно изявление, в което се посочва, че централната банка би предпочела всички спешни мерки, предприети по време на пандемията от коронавирус, да продължат да играят важна роля за икономиката на страната, която все още е уязвима и поставена под натиск.

Стивън Мнучин поиска в писмото си други програми да бъдат удължени с 90 дни.

През март, когато пандемията от Ковид-19 се разпространи широко в САЩ и карантинните мерки доведоха до спиране на американската икономика, УФР предприе редица мерки, някои от които неприлагани досега, за да могат пазарите да продължат да функционират и икономическата криза да не бъде придружена от финансова.

Много от тези програми за заеми обаче не се увенчаха с очаквания успех, което доведе до критики за централната банка.

Писмото на Мнучин е изпратено в момент, когато броят на новозаразените с Ковид-19 рязко нарасна, което доведе до нови ограничения на икономическата дейност.

В разгара на проблемното предаване на властта между Доналд Тръмп и Джо Байдън конгресмените възобновиха вчера много очакваните дискусии за бързо приемане на нов план за възстановяване.