Управлението за федерален резерв (УФР - Фед) на САЩ запазва, както се и очакваше, водещата си лихва на равнище 0 - 0,25 процента, предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение на финансовия регулатор след съвещание на ръководството му.

Управлението, което изпълнява функциите на централна банка на страната, посочи, че вероятно ще запази това равнище до 2023 г. с цел да задържи разходите по заемите много ниски, докато пазарът на труда се възстанови, а нарастването на инфлацията достигне набелязаното равнище от 2 процента.

УФР понижи прогнозния процент на безработицата в страната за тази година от 9,3 до 7,6 процента, предаде ТАСС. УФР понижи и прогнозния процент на безработицата в САЩ за следващата година от 6,5 до 5,5 процента.

Понижен е и прогнозният процент на безработицата за 2022 г. - от 5,5 до 4,6 процента. През 2023 г. УФР очаква около четири процента безработица в Съединените щати.

УФР увеличи прогнозния процент на инфлацията в страната тази година от 0,8 на 1,2 процента. Увеличен е и прогнозният процент на инфлацията за идната 2021 г. - от 1,6 до 1,7 процента.

Какви са перспективите: неясни

Перспективите за възстановяване на американската икономика от последиците на пандемията от коронавируса остават крайно неясни, заяви на пресконференция председателят на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джероум Пауел, предаде ТАСС.

Икономиката "се възстановява по-бързо от очакваното и прогнозите (...) на УФР по отношение на икономическия растеж през тази година ще бъдат преразгледани в посока подобрение в сравнение с прогнозите от юни. Въпреки това (нивото на икономическа) активност като цяло остава по-ниско в сравнение с времето допреди пандемията", изтъкна Пауел.

Според председателя на УФР пълно икономическо възстановяване в Съединените щати вероятно няма да има, докато пандемията не отмине и хората не бъдат сигурни, че могат безопасно да се завърнат към дейностите си.