Перспективите пред американската икономика са "изключително несигурни", а успехът на усилията за възстановяване ще зависят до голяма степен от способността на страната да ограничи разпространението на коронавируса. Това посочва президентът на Управлението за федерален резерв (УФР- Фед) на САЩ Джероум Пауел, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Пълното възстановяване е малко вероятно преди хората да са убедени, че е безопасно отново да се захванат с най-различни дейности, посочва Пауел в речта, която е планирано да изнесе днес пред комисията за финансови услуги на Камарата на представителите в американския Конгрес заедно с финансовия министър Стивън Мнучин.

В текста, разпространен снощи от УФР, Пауел повтаря, че централната банка ще запази лихвите на рекордно ниските равнища в момента, докато не се увери, че икономиката е преодоляла кризата с пандемията.

В някои части от САЩ има скок на случаите на заразени с коронавирус, което накара губернаторите да преустановят някои от стъпките за повторно отваряне на икономиката на съответните щати.

Пауел коментира, че възобновяването на бизнес дейностите е станало по-рано от очакваното, като наемането и потребителските разходи през май са нараснали.

Макар това възстановяване на икономическата активност да е добре дошло, то ни изправя пред нови предизвикателства и по-специално пред необходимостта коронавирусът да се държи под контрол, казва Пауел.

Конгресмените ще питат централния банкер и на финансовия министър и каква още подкрепа за икономиката ще трябва да осигури Конгресът, отбелязва АП.