Вълната от нови случаи на заразяване с коронавирус в Съединените щати през последните седмици вероятно вече се отразява върху процеса по икономическо възстановяване на САЩ от рецесията, провокирана от пандемията, заяви ръководителят на Управлението за федерален резерв Джероум Пауел, предаде ДПА.

"Пътят напред за икономиката е изключително несигурен", заяви Пауел на пресконференция. Данните за брутния вътрешен продукт от второто тримесечие, които ще бъдат оповестени в четвъртък, вероятно ще са най-лошите в съвременната ни история, изтъкна той.

Пауел каза, че определено съществува риск новата вълна на вируса да се отрази негативно върху икономическия растеж и възстановяването на пазара на труда.

Пауел призова американците да спазват правилата за физическа дистанция и да носят предпазни маски, като подчерта, че икономическото възстановяване е свързано с успешната борба срещу вируса.

Съединените щати регистрираха 1194 нови смъртни случая от коронавирус през последните 24 часа и около 60 хиляди нови случая на заразяване, отбелязва ДПА.

Пауел предупреди, че е слабо вероятно да има пълно икономическо възстановяване, докато хората не се усетят достатъчно сигурни да възобновят нормалните си дейности.

Ръководителят на УФР също така изрази подкрепата си за нов стимулиращ пакет от американския Конгрес, на фона на застоя в преговорите между конгресмените. Пауел подчерта, че мерките на Конгреса наистина помагат за смекчаване на негативното икономическо въздействие на пандемията и че нов помощен пакет ще бъде "нещо хубаво".

Републиканците предлагат нов помощен пакет на стойност един трилион долара, а демократите настояват за три трилиона долара.

Пауел подчерта, че негативните последици на вируса засягат най-тежко най-слабите в обществото, жените и малцинствените групи. Хората с най-ниски заплати вероятно ще бъдат най-тежко засегнати от загубата на работата си, каза ръководителят на УФР.

Пауел заяви, че пандемията е направила неравенствата по-видни, но също така отбеляза, че те от четири десетилетия са нарастващ проблем за Съединените щати.

Пауел подчерта, УФР ще използва "пълния си набор от инструменти", за да допринесе за възстановяването на американската икономика и че няма намерение да вдига водещите си лихви. "Дори и не помисляме за вдигане на лихвите", категоричен бе Пауел.

Фед не промени лихвите

Управлението за федерален резерв на САЩ запази днес водещите си лихви на досегашното им равнище - в диапазона между 0 и 0,25 на сто, и отново увери, че е в готовност да използва всички средства, с които разполага, за да помогне на икономиката да преодолее кризата, предизвикана от пандемията от Ковид-19, предаде Франс прес.

"Темпът на икономическото възстановяване е тясно свързан с развитието на вируса", отбеляза в комюнике американската централна банка след заседание по паричната политика.

В отделно комюнике УФР обяви, че разширява суаповите споразумения, сключени през март на фона на напредването на пандемията, за да улесни достъпа на централните банки на девет страни, включително на Бразилия, Австралия и северноевропейските страни, до американски долари.