Основните индекси на водещите европейски фондови борси днес продължиха да се понижават и отчетоха силни загуби. Инвеститорите се опитват да анализират мрачните икономически перспективи, очертани вчера в края на двудневното заседание на Управлението за федерален резерв (УФР), съобщи Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

В Париж САС 40 изгуби 4,71 на сто и спадна под символичния праг от 5000 пункта, за да закрие на равнище 4815,60 пункта.

Франкфуртският Dax се понижи с 4,47 на сто до 11 970,29 пункта в края на сесията.

Лондонският FTSE-100 спадна с 3,99 на сто до 6076,70 пункта.

Продължаващата здравна криза ще се отрази тежко на икономическата активност, заетостта и инфлацията в краткосрочен план и представлява сериозен риск за икономическите перспективи в средносрочен план, заяви снощи УФР.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу днес се опита да успокои фондовите пазари, които потъват заради опасенията от възобновяване на коронавирусната пандемия. Той похвали УФР за плановете да запази нулеви лихвените проценти за период от две години и добави, че се водят постоянни преговори за още икономически стимули, предаде Ройтерс.

"Зная, че днес е тежък ден, но не мисля, че е казана последната дума", каза съветникът в интервю за Фокс бизнес. "И между другото все още сме с 40 процента над минимума от 23 март (на борсовите котировки - бел. ред.)", изтъкна той.

Какво прогнозира Фед

Управлението за федерален резерв на САЩ даде да се разбере, че предстоят години на извънредна подкрепа за икономиката, понесла тежък удар заради коронавирусната пандемия. Прогнозите са за намаляване тази година на брутния вътрешен продукт на САЩ с 6,5 на сто и за безработица от 9,3 на сто в края на годината, посочи УФР. Тези прогнози потвърждават с числа това, за което вече се говореше - че последиците от мерките, наложени заради здравната криза, по-скоро ще се усещат с години и проблемите няма да бъдат бързо преодолени с подновяването на търговията, отбеляза Ройтерс.

Прогнозите на УФР сочат, че след прогнозираното увеличение на безработицата до края на настоящата година, тя ще спадне до 6,5 на сто в края на 2021 г. и до 5,5 на сто в края на 2022, което обаче си остава все пак с цели два процентни пункта над нивата от края на миналата година. Това означава, че милиони хора ще са без работа няколко години. Преди пандемията безработицата беше достигнала най-ниското си ниво в страната за последните 50 години, припомни Франс прес.

Продължаващата здравна криза ще се отрази тежко на икономическата активност, заетостта и инфлацията в краткосрочен план и представлява сериозен риск за икономическите перспективи в средносрочен план, заяви УФР.

Лихвеният процент, както се очаква се запазва на ниво от 0 - 0,25 на сто, съобщи още УФР. Централната банка планира да остави непроменени водещите си лихви за известно време, въпреки че след прогнозирания спад на БВП с 6,5 процента за настоящата година, тя прогнозира отскок с 5 процента догодина и по-скромен растеж от 3,5 процента през 2022 г.

УФР освен това продължи да изкупува облигации с настоящото темпо на месец, тоест ипотечни облигации за 40 милиарда долара месечно и капиталови ценни книжа за 80 милиарда долара месечно.

Ще затворят ли САЩ при втора пандемична вълна

САЩ няма да затворят отново икономиката си, ако се появи втора вълна от Ковид-19. Това заяви днес финансовият министър на страната Стивън Мнучин, цитиран от АФП.

Мнучин направи този коментар на фона на информациите, идващи от редица щати от южната част на страната за нарастващ брой на заразените с новия коронавирус.

Няма да можем отново да затворим икономиката. "Мисля, че разбрахме следното: ако затворите икономиката, създавате повече щети", заяви финансовият министър в отговор на въпрос на телевизионния канал Си Ен Би Си.

Икономиката на САЩ вече изпадна в рецесия като последица от мерките в борбата срещу разпространението на инфекцията.

САЩ, които регистрираха над 113 000 смъртни случая, предизвикани от Ковид-19, са изправени пред вълна на нарастване на броя на заразените в редица щати. От Тексас до Северна Каролина в момента в болниците пациентите с Ковид-19 са повече, отколкото преди един месец, отбелязва АФП.