Полските собственици на транспортни фирми започнаха днес протест на границата с Украйна, като пропускат само някои камиони, съобщи полското издание "Банкер".

"Нуждаем се от същата защита, каквато получават полските фермери", призовават те.

"Искаме отново да бъдат въведени търговски разрешителни за украински фирми, тъй като броят на превозите им е нараснал 7,5 пъти. Преди избухването на войната в Украйна Полша е издала 160 000 разрешителни за превоз, а понастоящем те са над 880 000. До края на годината вероятно ще има до 1,2 милиона разрешителни за превоз. Искаме да защитим нашия пазар", заяви Томаш Борковски от Комитета за защита на превозвачите и работодателите в транспортния сектор.

Достъпът до трите гранични пункта с Украйна е блокиран от 50 камиона, предава БТА. Протестиращите настояват за повторното въвеждане на търговски разрешителни, които обаче да не включват хуманитарна и военна помощ. Превозвачите смятат, че би било логично да бъдат спрени лицензите за компании извън ЕС, докато не бъде проверен произходът на капитала им. Според полските транспортни компании при повечето от тях той идва от Русия.

Превозвачите настояват и за връщане към предвоенната практика за две отделни опашки - празни товарни автомобили и камиони, натоварени със стоки. Украйна в момента събира всички на една опашка, което означава, че времето за оформяне на митническите документи се удължава, понякога твърде много.

Организаторите на блокадата са се споразумели тя да приключи до 3 януари. Те обявиха, че ще разрешават преминаването само на камиони, транспортиращи животни, хуманитарна помощ и военна помощ. Личните автомобили също ще преминават свободно границата.