От Българската асоциация на заведенията реагираха с недоволство на анонса на министър-председателя Николай Денков, че със следващия бюджет ще отпадне и намалението на ставката за ДДС за тях, след като то беше въведено като облекчение по време на пандемията от коронавирус. Денков смята, че няма основание повече да продължи тази мярка за ресторантьорите.

"Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова. Той заяви в телевизионно интервю, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е "голям" и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат", заявиха в позиция от бранша. И апелираха да работи с цифри и факти.

"Защото държава, която претендира да е туристическа, трябва да брани и развива този сектор, а не всячески да се чуди как да го съсипе. И подпомагането се случва с реални действия, а не с жакетче, брандирани бели ботушки и давене на костенурки, както прави министърката на туризма Зарица Динкова. Която от ден първи се знаеше, че нищо не разбира от туризъм и това се доказва всеки час по време на управлението й. А уж щяха да ни управляват най-добрите експерти", недоволстват от БАЗ. Те настояват за действия, каквито държавата предприема в Гърция, Турция, Албания, Черна Гора.

"Дори Националният статистически институт отчита спад на чуждестранните туристи, но за Денков явно те все пак са си достатъчни. Справка с последната нормална (предпандемична) година - 2019, показва спад от близо 250 000 чужденци, посетили страната ни с цел почивка през месец юли. Данните за юни също показваха спад и август едва ли ще обърне тази тенденция. Всъщност броят на туристите наистина определя до голяма степен ставката на ДДС за ресторантьори и хотелиери", твърдят ресторантьорите.

В позицията си те цитират официални данни, според които след намалената ставка на ДДС средствата влезли в държавния бюджет от преки и косвени данъци в ресторантьорския бранш, са се увеличили, а не са намалели.

"И да подчертаем - в 24 държави от Европейския съюз ставките за ДДС в секторите хотелиерство и ресторантьорство са диференцирани. За постоянно! Затова и ние все по-трудно се конкурираме с тях. И не, не сме забравили, че преди година, в средата на летния сезон, намалената ставка за бира и вино беше върната на 20%. Бира срещу хляб! Нали така беше...?", посочват още в декларацията си от асоциацията на заведенията.