Главният икономист на МВФ Оливие Бланшар заяви, че и други европейски страни, освен Гърция и Ирландия биха имали интерес да получат помощ от МВФ и ЕС в борбата им с нарастващия публичен дълг.
"Могат ли държавите да постигнат жизнени публични финанси? Могат", заяви Бланшар в интервю за списанието на МВФ в отговор на въпрос за бюджетните проблеми на европейските държави. Според него финансовата помощ от Фонда и от ЕС допринася по два начина за постигане на целта за намаляване на дълга в средносрочен план.
"Първо, поставяйки таван на лихвения процент, въз основа на който държавите могат да получават заем, програмите елиминират риска...инвеститорите, независимо дали имат право или грешат, да поискат високи лихвени проценти, които за държавите ще бъде невъзможно да върнат.
Второ, въпреки че програмите не изискват от страните да направят повече от това, което планират да направят, те засилват доверието в ангажиментите им и успокояват пазарите в средносрочен план", допълни Бланшар, без да споменава конкретно нито една страна.