Това сочи проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ), като за първата половина на 2017 г. той е 728 лв. , докато за същия период на 2016 г. е бил 1104 лв.

Данните са част от анализа на компанията за пазарни проучвания ИПСОС България по поръчка на АКАБГ и обхваща обработваните дългове от всички компании, членове на асоциацията, които вече представляват около 80% от сектора.

„По-високата икономическа активност в последните две години и по-интензивното кредитиране са предпоставки за ръст в обема възложени задължения. За първи път от 2013 г., когато стартирахме своето пазарно проучване, отчитаме значително намаление на средния размер на необслужваните задължения при физическите лица. Това се случва на фона на възлагане в по-ранен етап, подобрена плащаемост и по-кратки срокове за покриване на забавени вноски", посочва Райна Миткова, председател на АКАБГ.

По думите й промяната в показателите се дължи на по-добрата макроикономическа картина и ръста на доходите в големите градове на страната. Домакинствата отново са оптимисти за бъдещите си доходи, което ги кара да встъпват в по-сериозни ангажименти, но понякога не успяват навреме да изпълнят задълженията си.

От друга страна кредиторите след кризата от 2008 г. не чакат излишно и възлагат на много по-ранен етап. Така броят на възложените за събиране случаи нараства с 94% спрямо първото полугодие на 2016 г.

По данни на асоциацията има разместване в структурата на възложените дългове за събиране. Банките отново заемат първото място - 48% от всички дългове, обработвани от колекторските агенции. Ютилити продуктите изместват телекомите и вече са 22% от всички. С бързи темпове нарастват и небанковите - бързи и стокови кредити.

Ютилити сектора ползва все по-интензивно услугите по събиране на задължения., коментира Александер Грилихес, зам. председател на АКАБГ.

„Считаме, че една от основните причини за това е публичният дебат по темата, който доведе до подобряване на комуникацията доставчик - клиент и повишаване на вниманието на потребителите още на етап подписване на договор", допълни той.