В един завод за пластмасови елхи работници, дошли от далечни китайски села, режат и огъват дълги изкуствени клони, които като се свържат, ще се превърнат в коледни елхи в някое кътче на планетата, съобщава Франспрес, цитирана от БТА.

80 процента от производството на завода на госпожа Сун Сюйдан се изнася в чужбина, но поръчките през последните два месеца на годината са предимно за националния пазар, където Коледа става все по-популярен празник, най-вече по бутиците и търговските центрове.

"Вътрешното търсене се е увеличило през последните години", изтъква Сун, като уточнява, че за пет години се е увеличило два пъти.

Много от поръчките са подадени от сайтове за онлайн търговия като Таобао (Taobao) - номер едно в сектора.

Работниците на госпожа Сун работят 10 месеца в годината и получават между 3000 и 4000 юана (410-550 евро) на месец.

В един от големите магазини в Иу, търговката Цю Сюемей твърди, че продажбите на декоративни коледни лампички тази година са се увеличили с 20 процента въпреки намалените поръчки от Русия, която е затънала в икономически трудности.

Обезценяването на китайската валута напоследък помага на износа и е неутрализирала ефекта от намалелите руските поръчки, изтъква Цю, като подчертава, че сега бизнесът се насочва главно към пазарите в Северна и Южна Америка.

Нейните служители вече са почти във ваканция, тъй като производството спира десетина дни преди Коледа, но едва ли ще празнуват християнския празник. "Не съм купувал елха. Коледа не ни интересува особено", отбелязва един от тях.