Това каза на пресконференция в БТА Десислава Николова - главен икономист в Институт за пазарна икономика, която представи петото годишно изследване на социално-икономическото състояние и развитие на областите в България "Регионални профили: показатели за развитие 2016".

Девет от областите в страната са достигнали предкризисното ниво, а в 19 области Брутният вътрешен продукт в реално измерение все още не е достигнал нивото от 2008 година. Югозападният и Югоизточният район отчитат реално производство, което е с 2-3 на сто по-високо от предкризисното.

Интерес представлява Област Пловдив, която бележи бърз ръст - съвкупното производство е близо 9 процента над нивото на предкризисната година. Това се дължи на огромните инвестиции, които привлича регионът, отбеляза Николова.

София няма нищо общо с останалите области в страната по БВП, отбеляза още експертът. В столицата се произвежда около 40 процента от БВП на страната и този дял продължава да расте. Към 2014 г. БВП на човек е близо 25 000 лв., а в най-слабо развитата област - Силистра, БВП е по-малко от 6000 лв. на човек. По този показател столицата е на средноевропейско ниво. София концентрира и все по-голям дял от икономическата активност в страната.

Вече може да се говори за възстановяване на инвестиционните потоци в част от областите, ако се отчитат разходите за дълготрайни материални активи.

В една трета от областите вече са достигнати предкризисните нива по този показател. Тук обаче Николова отбеляза, че един от основните двигатели на този процес са европейските средства. Регионалната политика в България не дава резултати, отчитат експертите. Вменените със закони и стратегии цели не се постигат, дори напротив - различията и проблемите се задълбочават. Разликите в развитието са особено отчетливи при пазара на труда. 2014 и 2015 са силни по отношение на създаването на нови работни места, но въпреки това осем области не са се включили в тоя процес.

В редица области проблемът с недостига на работна ръка става все по-остър. Една трета от предприятията отбелязват този проблем като основен. Постоянното влошаване на индикаторите за обхват и качество на образователната система в повечето области задълбочава дисбалансите между търсенето и предлагането на пазара на труда. Делът на отпадналите от средно и основно образование в страната достига 2,8 на сто, което е най-високо от 2006 г. насам. Негативните демографски тенденции също оказват натиск върху пазара на труда, отчитат експертите.