Финансовият резултат на Гражданското дружество, в което бяха обединени 9 столични болници, се е подобрил с 4 млн. лв. Това се посочва в съобщение от управителя на дружеството Красимир Ангарски, изпратено до медиите.

В резултат на усилията на отделните болници, както и на съвместната им работа в Гражданското дружество, се постига целта на дружеството за по-голяма ефективност, включително и чрез оптимизация на административно-стопанските дейности.

За изминалите девет месеца на 2016 г., спрямо деветте месеца на 2015 г. болниците са реализирали с 18 на сто повече приходи - 21 млн.лв.

През същия период на миналата година осем от деветте болници са били на загуба и само една е била с положителен финансов резултат, а за деветте месеца на 2016 г. вече шест от тях са с положителен финансов резултат.

Най-голямо нарастване на приходите има в УМБАЛ "Св.Иван Рилски"- 31 на сто , а най-голямо подобрение на финансовия резултат има в УМБАЛ "Св.Екатерина" - 160 на сто.

През този период средната брутна работна заплата се е увеличила с 83 лв. /7.9 на сто/. Висшият медицински персонал се е увеличил с 30 висококвалифицирани специалисти, а административно-стопанският персонал е намален с 86 човека.

Договорът за създаването на "Гражданското дружество" бе парафиран през май м.г. Целта му бе оптимизиране на административните разходи на деветте болници.