Това предвижда в експертен доклад, представен снощи, американската компания "Юбър текнолъджис" (Uber Technologies Inc), цитирана от Франс прес, Ройтерс и БТА.

В документа фирмата описва бъдеще, в което пътуващите всекидневно до работното си място например скачат на малък летателен апарат, излитат вертикално и за няколко минути пристигат там, където са се запътили. Апаратите постепенно ще станат безпилотни, според компанията.

"Юбър" вече предлага превоз по поръчка с хеликоптер в Бразилия на пътуващите всекидневно.

Компанията планира да организира световна среща в началото на следващата година, на която да се обсъдят възможностите на авиацията по поръчка, тъй като малките летателни апарати ще намалят задръстванията и ще спестят време на пътуващите, както и на жителите на града.

И други са чертали бъдещи летателни апарати като хеликоптери, но без шум и вредни емисии. Летателният апарат с вертикално излитане и кацане (ВиТиОуЕл - VTOL) се проучва и разработва от десетилетия, включително от самолетостроителите, от военните, НАСА и Федералното управление за авиация на САЩ (FAA).

Юбър вече проучва технологиите за безпилотно управление, като се надява, че ще бъде премахната нуждата от шофьор при основния бизнес на компанията за автомобилен превоз на пътници по поискване, което ще намали разходите.

В документа от 97 страници "Юбър" посочва, че летенето по поръчка ще бъде достъпно и постижимо през следващото десетилетие, ако има ефективно сътрудничество между регулаторните органи, общностите и производителите.

В крайна сметка използването на ВиТиОуЕл би могло да бъде по-евтино от притежаването на кола, прогнозира "Юбър".