Прирастът на производството се забавя спрямо отчетените през март 2,6% на годишна база. Това се дължи както на годишното забавяне в добивната и преработващата промишленост, така и на спада в производството на енергия. На месечна база темпото на спад отслабва до 0,1% през април в сравнение с мартенското понижение от 0,7 на сто.

Въпреки че показателят остава на негативна територия за втори пореден месец, той има потенциал да излезе на положителна в хода на второто тримесечие. С основен принос за годишния ръст на промишленото производство са добивната и преработващата промишленост, които се повишават с 2,5% и 4,9% на годишна база, съответно. На месечна основа обаче има спад от по 0,2%.

За сравнение - през март годишното им увеличение беше от 6,9% и 5,2%. Същевременно през април производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ бележи първи ръст от два месеца - от 0,6%. Въпреки това годишното намаление се задълбочава до 6,8%.

През април НСИ отчита по-значителен прираст в преработващата промишленост при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - от 11,2% на месечна и 1% на годишна база, на напитки - със 7,2% за месец и 11,5% за година, на химични продукти - от 6,3% на месечна и 1,6% на годишна основа, както и при производството на текстил и изделия от текстил (без облекло) - от 3,6% спрямо март 2016 г. и 15,9% в сравнение с април 2015 г.

Спад спрямо март националната статистика регистрира при производството на тютюневи изделия (-18,5%), електрически съоръжения (-7,2%), дървен материал и изделия от него, без мебели (-4,6%), и от печатна дейност и възпроизвеждане на записани носители (-3,7%).

В сравнение с четвъртия месец на 2015 г. по-съществено намаление има при производството на тютюневи изделия (-39%), на основни метали (-18%), дървен материал и изделия от него, без мебели (-7,5%), и на лекарствени вещества и продукти (-4,5%), сочат още данните на НСИ.