Над 270 централи са изправени пред фалит, след като с промени в Закона за енергетиката цените им бяха орязани драстично, съобщава в. "Сега".

Вчера ощетени собственици протестираха за пореден път пред Министерския съвет. Те заявиха, че цените на тока трябва да се определят от енергийния регулатор, а не от поправка в закона. Казусът е отпреди година, когато ЕК отказа да признае разходи за десетки милиони евро, платени за тези проекти, защото токът от тях се купува на преференциални цени.

Едновременно с това за изграждането на централите са ползвани евросредства. Брюксел счете това за недопустимо двойно финансиране и настоя за намаляване на парите по Програмата за развитие на селските райони. За да спаси средствата, България заложи на драстично намаление на изкупните цени.

По данни на КЕВР произведеният ток от 274-те малки ВЕИ през 2014 г. е 0.08% от общото производство и това не се отразява на крайните цени за бита. Именно зелените централи обаче бяха нарочени като проблем на енергетиката и обвинявани за повишените цени на тока.

"В момента разходите ни многократно надвишават приходите. Абсурдът е, че промяната в Закона за енергетиката ни осигури такъв приход, че той не достига дори да си платим таксите и удръжките към електроенергийната система като ВЕИ производители", пишат в отворено писмо до медиите от зелените централи.

Според тях фалитът на повече от 270 фирми, подпомогнати с европейски пари по ПРСР, ще доведе до неизпълнение на целите на програмата. В същото време са направени всички проверки от КЕВР от финансовата инспекция и от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. При тях не са констатирани никакви нарушения, допълват от бранша.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев се срещна с протестиращите представители на малки централи. Той наблегна на значението на законодателя в тази област и подчерта необходимостта предложените промени да бъдат обсъдени в Комисията по енергетика в Народното събрание.

Вицепремиерът посочи, че в рамките на това обсъждане трябва да бъде предоставени всичката необходима информация за реформите в сектор енергетика, настъпилите промени във ВЕИ сектора и предизвикателствата в предстоящото преминаване към свободен пазар на електроенергия.

Във вторник собственици на централите директно обявиха, че сътрудници и "депутати и хора" от мнозинството са предлагали да купят централите им.