Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Нашата цена на тока е свалена от 115 на 106 лева за мегават, като има непризнати разходи, коментира Илиев, цитиран от БТА.

Новите енергийни цени бяха подложени на обществено обсъждане днес.

По думите на шефа на НЕК в тази цена не е включен взетия от НЕК заем за разплащане на старите задължения с двете американските централи в енергийния комплекс "Марица изток". Разходите по този заем през настоящата година са около 60 млн. лева, каза Илиев.

Има кръстосано субсидиране на топлинната енергия през електрическата, каза още Илиев. Не може заради 20 процента, които са топлофицирани, останалата част от населението и бизнеса да плаща, коментира той. По думите му е недопустимо да се признава високоефективното комбинирано производство на електрическа енергия от топлофикациите, като в същото време се изхвърля 80 процента от произведената топлинна енергия в атмосферата.

Има случаи, когато в някои режими, е възможно да се изхвърля повече енергия, за да работят машините, коментира в отговор на обвиненията Илия Николаев от асоциацията на топлофикационните дружества. Според него твърденията на НЕК са "нормален бизнес подход", заради тежкото финансово положение, в което се намира националната компания. След известно време може би ще трябва да се спасяват топлофикациите, изрази мнение Николаев.

Не може да се каже, че през сметките си за ток плащаме парно, тъй като има регулирани цени, крайно време е това да се разбере, коментира в отговор Илия Николаев. Това че според някои има вътрешно кръстосано субсидиране на топлоенергията към електроенергията, е процес, който се регулира, може би не трябва да бъде такъв, но отразява общите разходи на дружеството, добави той.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България каза още, че се орязват жизнено необходими разходи на топлофикациите за ремонт и инвестиции. Цените са като преди 10 години - относително ниски, нормално е да са по-високи, за да може топлофикациите да получат "глътка въздух" и да направят нужната модернизация, каза той.

През последните години загубата на топлофикационните дружества е 10 и повече процента спрямо оборота, а нормата на възвръщаемост е около 4-5 процента - най-ниската в енергетиката, добави Николаев.

Според него цените на топлофикациите трябва да отразяват реалните им разходи и да дават стимули за инвестиции, за ремонти и за енергийна ефективност, което означава увеличение от 2-3 лева на мегаватчас топлинна енергия.

По-евтино парно и незначително поскъпване на тока от 1 юли предлага КЕВР. Новите цени ще бъдат подложени на обществено обсъждане днес.

Ако идеите на регулатора бъдат приети, парното и горещата вода ще поевтинеят средно с 10% заради очаквания нов спад в цената на природния газ, който е основно гориво за повечето топлофикации у нас.

Най-сериозно облекчение ще почувстват абонатите в Разград, където планираното намаление е със 16%, следват Враца (15%) и Плевен (14%). За София очакваното поевтиняване е 10%, а за Пловдив и Велико Търново - 4%.

Планира се и слабо повишение на тока за клиентите на EVN (0.6%)и Енерго-про (0.9%), а на ЧЕЗ цените няма да се променят.

Окончателното решение ще бъде взето в края на юни, а новите тарифи трябва да влязат в сила от юли.

„Ще бъдат отчетени влиянията на всички останали фактори - на първо място природният газ, но има други фактори, които влияят в обратната посока", коментира преди обсъждането председателят на КЕВР Иван Иванов.

Другата основна причина, за де не се променят цените на тока са приетите законодателни промени през миналата година. Това е дало възможност на КЕВР да предложи намаляване на цената на таксата "Задължение към обществото", която се отразява и върху цените на бита.

Пламен Младеновски, началник на отдел "Цени и лицензии" в КЕВР, заяви пред БНР, че на първо място законодателните промени от миналата година дават възможност цените на тока за бита да не се променят засега.