Договорът със сегашните - "ВИП Секюрити" и "Български пощи", изтича в началото на идната година, съобщава в. "Сега".

Самата обществена поръчка ще бъде пусната на 1 юни, става ясно от анонса на АПИ.

Прогнозната стойност е 20 млн. лева без ДДС, като срещу тази сума изпълнителите ще трябва да осигурят достатъчно на брой "гишета" за продажба на винетките, превозване, съхранение и доставяне на лепенките от печатницата през склада до всички пунктове за продажба.

Преди дни стана ясно, че АПИ готви търг за изграждане на по-модерна система за събиране на пътни такси - тол таксуване на тировете и електронни винетки за по-малките превозни средства, която ще струва към 200 млн. лева.

Новите винетки влязоха в сила от 1 февруари  и вече се налагат големи глоби и акт за изтекла винетка - 300 лева за лек автомобил и 3000 за тежкотоварен. От тази година цената на винетката за леките автомобили е увеличена от 67 на 97 лева, месечната вече е е 30 лева, а седмичната - 15.

След поскъпването на стикера и масовото недоволство, с което бе посрещнато това, се появи и нов вид кражба -  чупят или режат с флекс предното стъкло на автомобилите за да задигнат стикера.

"Няма такава държава, на човека да му счупят стъкло за 250 лeва, за да му вземат винетката за 97 лв. Пропаднала държава", написа един от потърпевшите в социалните мрежи.

Междувременно делото срещу поскъпването на винетките ще се гледа от Върховния административен съд (ВАС) на 22 март.