Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официална церемония, на която бяха връчени първите подписани договори по ОП „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 (ОПИК).

По първия краен срок на първата процедура за подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия бяха одобрени 202 проекта от секторите на нискотехнологичните и средно нискотехнологичните производства. Общата безвъзмездна финансова помощ по първия краен срок е близо 116.5 млн. лв.

Министър Лукарски изрази надежда, че фирмите ще положат усилия, за да приключат проектите си успешно и в срок и предупреди, че ще бъдат налагани финансови корекции там, където бизнес плановете не са изпълнявани по начина, по който са заложени и одобрени.

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева посочи още, че екипът на министерството очаква изпълнението на одобрените проекти по ОПИК да доведе до реални резултати.

„Интересът от страна на бизнеса към процедурата надмина всички очаквания и въпреки песимистичните прогнози бяха подадени близо 850 проекта само в първия краен срок на процедурата", поясни министър Лукарски. Той заяви, че екипът на Министерство на икономиката и на Управляващия орган по ОПИК ще търсят всички възможни варианти за осигуряване на допълнителен финансов ресурс за близо 500-те проекта, които са преминали оценката успешно и в момента са в списък на „чакащи".

„Изключително доволни сме, че имаше толкова силни проекти. Летвата беше вдигната високо", допълни той. По думите на министър Лукарски екипът му е положил огромни усилия, за да приключи стария програмен период и да стартира новия в сроковете, в които това се случи.