Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през октомври с 0,1% в сравнение със септември, когато беше отчетен солиден спад с 1,1 процентни пункта.

Спрямо октомври 2014-а година, календарно изгладеният индекс на промишленото производство отбелязва повишение с 1,0% след растеж с 0,6% през предходния месец, като това представлява подобрение на производството в България за четиринадесети пореден месец, след като за последно промишленото производство регистрира понижение на годишна база през юли и август 2014-а година.

През октомври увеличение с 1,9% спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост и намаление с 0,6% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато в добивната промишленост е отчетен солиден спад с 12,3 процентни пункта.

На годишна база беше отчетен добър ръст с 9,3% в добивната промишленост, в преработващата промишленост - повишение с 4,4%, докато производството и разпределението на електрическа и топлоенергия бележи спад с 5,9%, показват данните на НСИ.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се понижи през октомври с 0,6% на месечна база след спад с 0,2% през септември. На годишна база строителството се свива с 5,2% (спрямо октомври 2014-а) след понижение с 2,7% през предходния месец. НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през десетия месец на 2015-а година.

Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, се повиши анемично през октомври с 0,1% на месечна база след спад с 0,2% през септември, като на годишна база оборотът в търговията на дребно намалява с 1,3% след понижение с 2,5% през предишния месец.

Днешната серия смесени данни са сигнал за известна стабилизация и леко подобрение на икономическото оживление в България в началото на последното тримесечие на годината след изненадващо силното ускоряване на икономическия растеж през периода юли - септември с 0,7% на тримесечна и с цели 2,9% на годишна база, според неревизирана оценка на НСИ.