Социалните министри не стигнаха до консенсус по директива, която целеше да увеличи броя на жените в управителните съвети, обяви люксембургският министър Лидия Муцх от ротационното председателство, цитирана от БНР.

Въпреки че две страни-членки промениха позицията си в хода на разговорите, множество държави все още имат резерви. Въпросът остава за холандското ротационно председателство. Но трябва да сме реалисти, каза Муцх.

Тя добави, че самата Холандия била против както за първоначалния вариант, така и против компромисния текст на директивата, който им е предложен.

По данни на "Евростат" жените представляват 21% от членовете на управителните съвети в най-големите дружества, допуснати до борсова търговия в държавите от Европейския съюз. През ноември 2013-а депутатите в ЕП подкрепиха директивата за равно участие между мъже и жени, но оттогава тя среща съпротива от страна на правителствата.

Още през 2011 г. президентът на Дойче банк Йозеф Акерман предизвика полемика в Германия, след като заяви, че иска да увеличи дела на жените в ръководството на банката, за да я направи по-разноцветна и по-красива. В разгара на дебатите за въвеждане на законови квоти за участие на жени в управлението на големи компании, Акерман разкри, че в изпълнителния комитет на Дойче банк няма нито една жена.

Преди време френският парламент одобри закон за паритетно представителство на жените в управителните съвети на големите компании. Според новия закон в ръководните органи на действащите корпорации, както и в търговските, промишлените и обществено-административните структури от 1 януари 2017 г. трябва да има не по-малко от 40% жени.