Спрямо година по-рано оборотът на търговците на автомобилни горива е спаднал с близо 9%, отчете Националният статистически институт (НСИ). Толкова е и намалението при оборотите в сектора на текстила и кожарството. При продажбите на хранителни продукти, напитки и цигари намалението е с повече от 5 на сто, предаде БНР.

Производството на цигари е намаляло с повече от 12% на годишна база през август.

Лек ръст в промишлеността

Промишлеността е и единственият от наблюдаваните сектори, който има минимален ръст.

През август индексът на промишленото производство, изчислен от сезонни данни, нараства с 0.1 на сто в сравнение с юли 2015 година, сочат данните на НСИ, предаде БТА.

През август 2015 г. при календарния индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 4.3 на сто спрямо съответния месец на 2014 година.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарни данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.2 на сто, и в преработващата промишленост - с 4.3 на сто, докато в добивната промишленост няма изменение.

Спад в строителството


Годишният ръст при инженерното строителство не е достатъчен, за да доведе до повишение на оборотите в целия сектор, сочат още данните на НСИ.

През август индексът на продукцията в сектор "Строителство", изчислен въз основа на сезонни данни, е с 1 на сто под равнището от предходния месец. Календарните данни показват намаление от 0.4 на сто през август 2015 г. в сравнение със същия месец на 2014 година.

През август 2015 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонни данни, е под равнището от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство намалява с 1.4 на сто, а от сградното строителство - с 0.6 на сто.

На годишна база намалението на строителната продукция през август 2015 г., изчислено от календарните данни, се определя от отрицателния темп при сградното строителство, където намалението е със 7.8 на сто, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано увeличение от 7.9 на сто.