Това показват данни за периода април-юни на консултантска компания с опит на пазара на бизнес имоти, предаде БТА.

През анализирания период продажбите на земя са формирали 75 на сто от инвестиционния пазар. Общият му обем за второто тримесечие е 33 млн. евро.

Общо за първото полугодие на 2015 г. сделките с бизнес имоти възлизат на близо 64 млн. евро. Най-голямата от тях отново е за земя за строителство - продажбата на 85 000 кв. м зад столичната централна гара.

Силното присъствие на сделките със земя на пазара на бизнес имоти се наблюдава от миналата година и като цяло е знак за нарастваща предприемаческа активност, коментират от компанията.

Ако доскоро строителните терени край големите столични булеварди и станции на метрото са били резервирани за офис сгради, през последните месеци расте интересът към тези места и за реализацията на жилищни проекти.

"Жилищният пазар в София се възстановява с бързи темпове и от повече от година е привлекателен за строителните предприемачи. Днес по-сериозно впечатление правят размерът на планираните проекти и тяхното местоположение - ако доскоро се инвестираше основно в малки жилищни сгради, сега виждаме планове за мащабни проекти, многофункционални комплекси и сгради с висока за нашата столица етажност, разположени по големите булеварди", коментира изпълнителният директор на компанията Михаела Лашова.

Заради нарастващата предприемаческа активност, от компанията очакват силният интерес към сделки със строителни терени да продължи и през следващите месеци.

Слабото предлагане на модерни складови и производствени площи под наем е причина за много компании единственото решение да е изграждането на собствени бази. Тенденцията е най-видима при експортно ориентираните сектори, каквито са производството на автомобилни компоненти, текстилната и мебелната индустрии.

В момента в строеж са близо 200 000 кв. м складови и производствени площи в цялата страна, показват данните на компанията.