Тази нова концепция за облагане на акцизните стоки бе заложена с промените на Закона за акцизите и данъчните складове, които бяха приети днес в преходните и заключителни разпоредби на промените в Закона за данък върху добавената стойност. Промените бяха гласувани на второ четене от депутатите от парламентарната бюджетна комисия като промените в облагането на акцизни стоки бяха предложени между първо и второ четене.

В Закона за акцизите и данъчните складове се включват всички средства за измерване и контрол в производството и търговията с акцизни стоки и се казва, че данните от тях трябва да бъдат в материалната отчетност на данъчно задължените лица. Данните трябва да се предават по електронен път към Централното митническо управление и ще са от съществено значение за определяне на размера на акциза.

Когато митническите органи отидат на ревизия, те вече ще сравняват отчетността на лицата и данните от уредите и ако има разлика, ще се правят корекции в данъчната основа и акциза, обясни Людмила Петкова, директор на дирекция "Данъчна политика" в МФ, цитирана от БТА.

В заседанието на комисията участва и директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, който каза, че такава система на контрол е била въведена от април 2013 г. и само в рамките на един месец приходите за митническата агенция са се увеличили с 37 млн. лв. Ако системата на контрол върху измервателните уреди беше оставена да работи, приходите към хазната щяха да са със стотици повече, изчисли Танов. Той каза, че именно заради това системата е била премахната, след като той вече не е оглавявал Агенция "Митници".

Приходите от Митниците са в най-окаяно състояние, като към края на октомври там дупката е около 1 млрд. лв. спрямо неревизирания бюджет 2014.

Всички данъчни складове вече имат монтирани измервателни уреди и при това положение защо е трябвало да ги махат, запита Танов . Според него въвеждането отново на тази система няма да предизвика разходи за бизнеса.

На заседанието на бюджетна комисия присъстваха представители на "Булгартабак", които остро възразиха срещу предлаганите промени и заявиха, че ако трябва да се настройват производствените машини във фабриките им, така че броячите им да отговарят на отчетността на Агенция "Митници", това ще им донесе огромни разходи и ще постави под въпрос гаранцията на скъпо струващите машини. Ваньо Танов заяви, че всяка машина за производство на цигари се произвежда и продава с брояч.

Депутатите решиха, че техническите детайли в отчитането на цигарите трябва да бъдат обсъдени с бизнеса.

За БТА Людмила Петкова заяви, че целта на Министерството на финансите е предлаганите промени да влязат в сила от 1 януари 2015 г. и затова те се включват като част от преходните и заключителни разпоредби на данъчния закон.