Само преди дни икономическият министър Божидар Лукарски обяви, че България може да не подкрепи Трансатлантическото сътрудничество и да настоява визовият режим за българи, пътуващи за САЩ, да бъде част от преговорите по него.

На днешната конференция "Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ): Перспективи пред малкия и средния бизнес" обаче министърът на икономиката Божидар Лукарски и вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева не споменаха и дума за визите.

Според Кунева България се нуждае от това споразумение, тъй като то е един от инструментите за развитие на икономиката, за повече конкурентоспособност, инвестиции в по-големи пазари, което ще осигури и нови работни места.

Вицепремиерът напомни, че според предварителни изследвания на ЕК и водещи световни икономисти споразумението ще доведе до значителен икономически ръст на ЕС - със 119 млрд. евро годишно.

Споразумението е необходимо и във връзка с нивото на инвестиции в ЕС през последните години, чието намаление е с около 15 на сто.

Кунева подчерта, че тарифите и нетарифните ограничения добавят между 10 и 20 на сто върху цената на стоките, търгувани между ЕС и САЩ, което рефлектира върху цените за крайния потребител.

Освен ползите от споразумението вицепремиерът отбеляза и страховете на Европа във връзка с него. Сред тях тя открои тревогите около това, че споразумението ще "пусне" на българския пазар генномодифицираните организми, шистовия газ и месото от клонирани животни. Това не е вярно, нито България, нито ЕС ще отстъпят от високите си стандарти за безопасността, здравето, екозащита и защита на потребителите, заяви вицепремиерът.

Тя отхвърли и страховете, свързани с АКТА, както и тези в социалната област. Във връзка с арбитражния механизъм, Кунева посочи, че страната ни има задача - да реформира съдебната си система и съобщи, че ангажиментите в тази връзка бъдат представени скоро от правителство под формата пътна карта.

България очаква бъдещото споразумение за свободна търговия да способства за активизиране на търговията между България и САЩ и да повлияе позитивно върху секторната конкурентоспособност и производителността, каза пък министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По думите му подобряването на достъпа до пазара на САЩ за българските стоки, услуги и обществени поръчки ще допринесе за стимулиране на икономическия растеж, иновациите и заетостта в България. Допълнителен ефект се очаква да създаде и регулаторното сближаване, и ефективната закрила на правата върху интелектуалната собственост.

Споразумението за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ ще донесе полза както на потребителите, така и на производителите, и особено на малките и средните предприятия, обяви посланикът на САЩ у нас Марси Рийс.

Две от най-важните групи в преговорите са малките и средните предприятия и потребителите, посочи Рийс, като отбеляза, че повечето от всички бизнес-дружества както в САЩ, така и в ЕС са категоризирани като малки или средни. Рийс отбеляза, че в Европа 25 на сто от тези предприятия изнасят, като 13 процента от износа е насочен извън Европа.

Според нея една от основните пречки за износа пред малките предприятия е преминаването на бюрократичните процедури в чуждите държави. Фокусът може да бъде поставен върху увеличаването на износа. Това ще означава и увеличен икономически ръст, коментира посланикът. По думите ѝ ще има полза и за потребителите - не само от по-ниските цени, но и от по-голямото разнообразие.

Посланикът на Италия Марко Контичели отбеляза, че малките и средните предприятия дават работа на две трети от хората и покриват над 90 процента от бизнеса. Проблемът е, че изнасят малко, посочи той.