Бившият вече министър на икономиката очерта 5 конкретни проблема, които предстои да решава служебния министър.

1. ВЕИ сектор

Стойнев подчерта, че ЕК е променила своята стратегия и подкрепа за ВЕИ. Той изрази съжаление, че Конституционният съд по искане на президента Росен Плевнелиев е отменил таксата върху тях. За съжаление това ще има негативен ефект върху крайните потребители.

Стойнев припомни, че е заварил изключително тежка ситуация в енергийния отрасъл. За годината, през която той е бил начело на МИЕ, производството на електричество се увеличило с 14,5%, консумацията на ток - с 2,5%, а износът – със 137%. За първите шест месеца на годината АЕЦ "Козлодуй" работи на печалба – 46 милиона лева, а за същия период на миналата година тя бе на загуба с 6 милиона лева.

Стойнев заяви, че сериозно се е подобрила работата и на въгледобивните мини в комплекса "Марица Изток", които са били на ръба на фалита, а сега дават препитания на цел един регион.

2. Държавните дружества

Сред тях Стойнев открои действията за спасяване на ВМЗ-Сопот. Заводът сега работи на печалба и дава работа на 2400 души, каза той. Стойнев припомни и мерките за намаляване на загубите на компаниите. Така например загубата на НЕК от над 300 милиона лева е стопена до 133 милиона.

3. Големите енергийни проекти

Стойнев подчерта, че тези проекти не са нито руски, нито американски, а са на първо място български. Винаги съм повтарял, че енергетиката е част от националната сигурност на страната. Тези проекти ще донесат на България доходи, създаване на работни места, усвояване на нови технологии, категоричен е Стойнев, имайки предвид двата големи проекта 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" и газопровода "Южен поток".

4. Енергиен борд

Внимавайте с външните консултанти в енергетиката, предупреди Стойнев своя наследник Щонов, който ще трябва да осъществи на практика идеята на президента Росен Плевнелиев и група неправителствени организации и ВЕИ сектора за създаване на Енергиен борд.

Стойнев отбеляза, че и при него са идвали външни консултанти, които са давали какви ли не идеи, включително да се ликвидира БЕХ и държавното участие в енергетиката. Моята цел беше да подобря мениджмънта на държавните енергийни дружества и да ги направя печеливши, обяви Стойнев. "Надявам се в енергийния борд да няма служители на ВЕИ сектора", добави още той.

5. Изразходването на евросредствата

"Аз може би съм първият министър, който спира мярка по ОП, защото има нерегламентирана дейност", каза Стойнев. Той заяви, че ЕК е информирана за случая и се води разследване.

Стойнев отбеляза, че страната ни е изпълнила за последната една година, откакто той е начело на МИЕ, почти 80% от препоръките на Европейската комисия в областта на енергетиката. Сред тях са създаването на енергийната борса, която ще заработи до края на годината, разделянето на ЕСО и НЕК, което не беше свършено от кабинета на Борисов и ГЕРБ и България плащаше глоби на Европейската комисия и др.

В заключение Драгомир Стойнев заяви, че остава икономиката в значително по-добро състояние, отколкото я е заварил.

"До месец май всички икономически индикатори се повишаваха. Когато дойдох на власт беше точно обратното – вместо икономически растеж, имаше продължителен спад", заяви Стойнев и пожела успех на Щонов.

От своя страна Щонов пък си постави 3 основни задачи: запознаване и разглеждане на големите енергийни проекти - 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус" и "Южен поток", стартиране на енергийния борд и работа по европрограмите за малките и средни предприятия.