"След провеждането на редица консултации с лекари, те единодушно ми препоръчаха да се подложа на операция. Тъй като възстановяването ми се очаква да продължи дълго време, това ще доведе до невъзможност да изпълнявам пълноценно служебните си задължения", казва в декларация Йончев.

Това е третата смяна на шефа на БЕХ от миналото лято, когато бе махнат Михаил Андонов, а постът му бе зает от Боян Боев. През декември пък той стана шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и бе заменен от Йончев.

Иван Йончев е подал заявление заявление до министъра на икономиката и енергетиката да го освободи от заеманата длъжност.

"След пълното ми възстановяване ще продължа да работя по реализирането на стратегическите проекти, по които БЕХ работи, сред които несъмнено е и изграждането на нова ядрена мощност – 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", заявява Йончев.

Със същия протокол за член на СД на БЕХ ЕАД е избран Жаклeн Коен, считано от датата на вписване на решението в Търговския регистър.

Коен стана член на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" през декември миналата година. Изборът му начело на БЕХ може да е свързан евентуално скорошно подписване на акционерното споразумение с американската "Уестингхаус" за изграждането на VІ блок в АЕЦ "Козлодуй" по технологията АР-1000.