Actavis Plc, вторият по големина световен производител на генерични лекарства, по пазарна капитализация, е близо до споразумение за придобиването на Forest Laboratories Inc за близо 25 милиарда долара, съобщи Блумбърг.

Сделката може да бъде обявена още днес, коментира източник на агенцията. Базираната в Ню Йорк Forest имаше пазарна капитализация от 19.3 милиарда долара, при затварянето на търговията с акциите й на 14 февруари. Сделката би била истински удар за милиардера-инвеститор Карл Айкън, който влезе в борда на Forest през 2012 и е вторият й най-голям акционер.

Actavis бе най-активният купувач на фармацевтични компании в света през последните три години, като направи покупки за 14.4 милиарда долара. Компанията зависи от придобиванията за да поддържа растежа на печалбата си, тъй като развойната дейност при новите лекарства е скъпа, коментира Ори Хершковиц, партньор в базирания в Тел Авив хедж фонд Sphera Funds Management Ltd.

„Те обещаха на пазара, че ще реализират голямо количество сделки, за да запазят прираста. Ако не можеш да правиш мащабни проучвания и развойна дейност, има само един начин да се разрастваш – и това са придобивания и сливания”.

Actavis, базирана в Дъблин, Ирландия и управлявана от Парсипани, Ню Джърси, отчете вчера ръст от 0.1% по време на търговията на Нюйоркската фондова борса, което дава капитализация на компанията от 33.4 милиарда долара. Actavis доскоро бе известна като Watson Pharmaceuticals Inc.

Компанията купи през 2012 базираната в Цуг, Швейцария Actavis и взе нейното име. Миналата година тя купи Warner Chilcott Plc за 9.2 милиарда долара, заедно с дълговете. Ако сделката се реализира, се очаква изпълнителният директор на Forest Laboratories Брент Соундърс да ръководи общата компания, сочи източник на Блумбърг. Сделка за 25 милиарда долара би значела, че Forest е оценена на 7.1 пъти очакваните продажби за тази година.