Предложенията на работодателските организации за промени в трудовото законодателство са опит за флиртуване преди избори, обяви днес Пламен Димитров - президент на КНСБ.

През последните години работодателите са подложени на непрекъснат натиск от страна на синдикатите и държавата, което внася неустойчивост в трудово-правния климат и отблъсква инвеститорите, каза пък по-рано днес шефът на БСК Божидар Данев.

Като пример той посочи неколкократното увеличаване на минималната работна заплата, възстановяването на данъка върху доходите до 340 лева и не на последно място - криминализирането на неплащането и укриването на осигуровките.

"Трима свидетели и работодателят е за осем години в затвора, така, колкото е да откраднеш орден от някого и да го присъдиш на друг без да го питаш, или за убийство, това искат синдикатите", каза Данев.

Синдикатите очакват да чуят позицията на правителството по отношение на предложенията на работодателите. От този отговор зависи дали КНСБ остава в тристранния диалог, или няма смисъл от него, допълни Димитров.

Ако правителството се вслуша в предложенията на работодателите най-малкото е напускане на НСТС, ще има и протестни действия, посочи Димитров.

Всички синдикални организации ще обяснят на своите членове, че се предлага да се премахнат класовете за трудов стаж, получаването на шест заплати при пенсиониране и на 20 дни годишен отпуск на майките, а това значи, че някой иска да ви вземе парите от джоба, посочи Димитров.

Според Димитров в анкета на БСК от декември 2013 година се посочва, че основните проблеми пред икономиката са престъпността, корупцията, сивата икономика, административната тежест и достъпът до кредити.