Според зам.-председателя на "Коалиция за България" Спас Панчев това е една от мерките, които биха подкрепили малкия и средния бизнес.

"Търсим механизъм за равнопоставеност между българските производители и търговци, от една страна, и големите вериги, от друга", уточни той.

Депутатът бе особено активен по идеята за отмяна на забраната за тютюнопушене на закрити места.

Българските производители са изнудвани от големите търговски вериги, смятат от бранша. Според тях заради този натиск на пазара са се появили продукти с ниско качество.

Голям удар срещу тях са още стоките, които отделните вериги пускат като собствени марки или т. нар. бели стоки. Така на практика нашите производители безлихвено кредитират чуждите търговци, а парите на българския потребител се насочват не в националния бюджет, а в чужди икономики.

Панчев, който е лидер на ЗС "Ал. Стамболийски", е сред инициаторите за увеличаване на ръста на българските продукти в магазините.
Според червения депутат стотици малки и средни родни фирми са фалирали през последните години заради големите търговски вериги.

Предишното правителство също направи известни опити да ограничи влиянието на големите вериги. Усилията обаче стигнаха само дотам определени стоки от първа необходимост да имат таван на цените.

Идеята хипермаркетите да са затворени през уикенда обаче бе посрещната на нож.

"Клиентът трябва да избира къде да пазарува, а не това да се случва чрез административна намеса", коментира шеф на eдна от големите вериги.

"Започва да мирише на централизирана, а не на пазарна икономика", заяви пък изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.