Вчера  Стойнев утвърди повишението на цените на въглищата добивани в „Мини Марица-изток” с 3.50 лв. на тон и така новата им изкупна цена е 75 лв. на тон.

Според Валентин Вълчев, лидер на миньорската федерация към КНСБ, за изпълнението на инвестиционната програма за укрепване на дружеството цената на 1 тон въглища трябва да стигне 100 лева.

Министърът на икономиката и енергетиката не можа да отговори как с малко над 3 лева увеличение на цената на въглищата „Мини Марица-изток” ще успее да се стабилизира финансово и да покрие десетките милиони левове дългове, които дружеството е натрупало от началото на годината. Затова синдикатите настояват до края на 2014 г. цената на 1 тон основно гориво да стане 5 лева и засега не свалят стачната си готовност.

Драгомир Стойнев продължава да твърди, че Българският енергиен холдинг не е паразитна структура, защото установява над 10 милиарда лева активи, но не можа да каже какви заплати получават членовете му.

По повод днешното прегласуване на актуализацията на бюджета, министърът каза, че зад ветото на президента стои нова партия с амбиции да влезе във властта.