Положението на българските граждани е тежко, а управляващите не осъзнават сериозността на ситуацията, посочват от БСК и добавят, че основание за това им дават изявления за мерки с по-скоро популистки характер, предаде БТА.

Призоваваме служебното правителството и синдикатите да ограничат популистката реторика и действия, вместо това да се пристъпи към прилагане на прагматични мерки за възстановяване на българската икономика, посочват от работодателската организация.

Според БСК популизъм се наблюдава в три основни посоки - по- нататъшно намаляване на цените на електроенергията за битовите потребители, идеи за увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) и призиви за "солидарност" от страна на индустрията спрямо населението.

Намалението на енергийните цени фактически субсидира и богатите хора, и хората, които нямат доходи да посрещнат тези плащания и по този начин се засилва социалното неравенство, коментират от БСК идеите. Според камарата трябва да се приложат компенсаторни механизми за подпомагане само на онези слоеве от населението, за които сметките за енергийно потребление са непосилни. От БСК предлагат и ревизия на дейността на монополните дружества и регулаторния орган.

Всяко административно увеличение на МРЗ без оценка на въздействието на тази мярка води до негативни последствия за икономиката, коментират от камарата. Според БСК данните на НСИ и Евростат показват пряка корелация между ръста на МРЗ и ръста на безработицата. В периода на криза България е изгубила над 400 000 работни места и над 100 000 самонаети, посочват от БСК.

Относно идеята за солидарност от страна на индустрията от БСК питат къде са фирмите от финансовия сектор и услугите, политическите партии, чиновниците, членовете на общински съвети. Служебното правителство и синдикатите не бива да се впускат по наклонената плоскост на популизма, посочват от БСК.

Днес представители на държавата, бизнеса и синдикатите сядат отново на една маса - за първи път от шест месеца. Това е и първото заседание на Тристранния съвет след встъпването в длъжност на служебното правителство. Трите страни ще търсят допирни точки как да се подпомогнат определени категории хора без доходи  и как да се подобри бизнес средата.

В сряда премиерът Марин Райков обяви, че се търси резерв в бюджета, с който да бъдат подпомогнати най-уязвимите социални групи. Според предложението на кабинета най-голяма нужда от финансова подкрепа имат децата с увреждания и хората, които през изминалия отоплителен сезон не са получили енергийни субсидии заради доход, надвишаващ с 10 лева изисквания. Все още не е ясно какъв вид подпомагане и в какъв размер ще получат тези близо 60 хиляди семейства.

Синдикатите обявиха, че настояват за вдигане на минималната работна заплата.