Това заяви по време на форум по темата изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, цитиран от БТА.
В България 85 процента от пазара на енергия е регулиран - цените се определят от ДКЕВР, а не на пазарен принцип, посочи Данев. Заради криворазбрана социална политика цените на електроенергията за битовите потребители се задържат надолу, а в същото време останалите 15 процента от пазара - индустриалните потребители плащат висока цена на енергията, заяви той. Ето защо Данев предложи регулираният и свободният пазар да бъдат 50 към 50 процента, като се обособят пазар на битовите потребители, пазар на индустриалните потребители, пазар на износа на енергия.
В последните години чуждестранни инвеститори развиват у нас предимно енергоемки производства, а добавената стойност от тези производства се изнася от страната към компаниите - майки, каза Данев. Затова българската индустрия изглежда по-енергоемка, отколкото е - защото добавената стойност от продуктите не остава за държавата, посочи председателят на БСК и даде пример с производства, при които разликата между стойността на продукта, произведен у нас, и цената му, на която се продава в чужбина, е 650 евро.
В страната липсва икономика на знанието, на иновациите, чуждите компании оставят тук само колцентрове, но развойната, маркетинговата, патентната дейност, които дават добавена стойност, се изнасят навън, коментира Данев и призова за спешна държавна политика в тази насока. Домакинствата в страната потребяват 34 процента от енергията, но не са стимулирани да повишават енергийната си ефективност, отбеляза Данев. Той посочи, че България е единствената страна, в която такса "смет" се изчислява на база на данъчната оценка. Така, ако едно жилище се санира и се увеличи неговата стойност - то собственикът му плаща повече данъци и такси.
Не е развит железопътният транспорт, цялата логистика е на колела, което прави транспортът енергоемък, посочи още Данев. 27 на сто от енергията се пада на този сектор, 26 на сто изразходва индустрията, а 13 на сто се консумира от самата енергийна система на страната, защото и тя не е ефективна, добави още Данев.