Скорошно пречупване на негативните тенденции при кредитите – както по отношение на ръста, така и по отношение на качеството, прогнозира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов при участието си в IX Международен финансов форум „Банки Инвестиции Пари”.
Ръстът при кредитите за домакинства – воден от потребителските заеми
„След като достигна най-ниската си точка в средата на 2010 г., ръстът на кредита започва бавно да се нормализира”, посочи Кристофор Павлов. По думите му процесът на нормализиране на ръста на кредита за домакинствата е воден от потребителските кредити, докато новоотпуснатите ипотечни и особено овърдрафт кредити, изостават.
При новоотпуснатите корпоративни кредити водещи отново са овърдрафт и краткосрочните кредити, докато дългосрочните все още спадат, макар и минимално. Търсенето на корпоративните кредити обаче, според Павлов, се е оказало по-устойчиво от това на кредитите за домакинствата по време на периода на спад в реалната икономика. Той цитира данни за средномесечните обеми на новоотпуснатите кредити – корпоративни и за домакинства, според които в най-ниската си точка средномесечният обем на новоотпуснатите корпоративни кредити е само 4% под дългосрочната си средна. В същото време, в най-ниската си точка новоотпуснатите кредити за домакинствата са 28% под дългосрочната си средна.
„С излизането на все повече сектори от рецесията, очакваме търсенето на корпоративни кредити да се ускори, като постепенно по-високото търсене ще обхване и дългосрочните кредити”, прогнозира Павлов.
Подобрение и при качеството на кредита
Според икономическия екип на УниКредит Булбанк влошаването на качеството на кредитите още не е приключило, но вече са налице индикации за преобръщане на тази негативна тенденция към края на годината.
Като доказателство - преструктурираните кредити намаляват и в началото на 2011 г. са около 3% от общия размер на кредита, при стойности от малко на 4% в средата на миналата година. Скоростта на нарастване на така наречените лоши и преструктурирани кредити се забавя. Този процес се води от кредита за домакинствата и най-вече от потребителските кредити.
„Ако скоростта, с която лошите и преструктурирани потребителски кредити - наблюдавана през последните няколко месеца - се екстраполира, лошите и преструктурирани потребителски кредити ще достигнат най-високата си точка, като дял от общо потребителските кредити, само след няколко месеца. Ипотечните кредити изостават, и ако се приложи същия подход при тях, би трябвало да очакваме процеса на влошаване на качеството на ипотечните кредити да изчерпа динамиката си някъде в края на тази година, след което относителния дял на лошите и преструктурирани ипотечни кредити, като дял от общо ипотечните кредити да започне да намалява”, обяснява Павлов.
В сегмента на корпоративните кредити - достигането на най-високата точка на лошите и преструктурирани - ще се нуждае от малко повече време, и при използване на посочения по-горе подход трябва да се случи някъде в началото на 2012 г.
„Ние продължаваме да смятаме, че в най-високата си точка несъбираемите кредити, така както се отчитат по наредба №9 на БНБ, ще достигнат стойности от порядъка на 14% - 15% от общо кредитите, или в края на 2011 г. или в началото на 2012 г. Също така, към този момент потвърждаваме и нашата прогноза за общо консолидирани загуби на банковия сектор от порядъка на 4 млрд. лева за периода от 2009 до 2012 години включително”, каза Павлов.
Досега за периода 2009 и 2010 години банковият сектор е абсорбирал загуби, под формата на провизии срещу лоши кредити, от 2.4 млрд. лева общо, като провизии за още около 1.6 млрд. лева се очаква да бъдат заделени в хода на тази и следващата година.
Намаляване на външното финансиране
Въпреки, че достигнатите към момента нива вече могат да се определят като устойчиви, според анализаторите на УниКредит Булбанк, процесът на редуциране на външната финансова задлъжнялост продължи още известно време, тъй като темповете на растеж на депозитите на резиденти ще продължат да превишават тези на кредита поне през тази и следващата година.