Предлагат ли ви оферти, които са твърде хубави, за да са истина? Вероятно ви искат лична информация, за да се възползвате от тях. Бъдете предпазливи, може би е "вишинг". 

Когато телефонът ви звънне, понякога не е ясно кой е от отсрещната страна и какви са намеренията му. Думата "вишинг" е комбинация от английските думи за voice (глас) и за phising - вид дигитална измама. Вишинг е телефонна или друг вид измама през различни канали за провеждане на разговори , чрез която се цели да споделите лична информация. При вишинг човекът, който ви се обажда, лъжливо се представя за служител на институция или организация, която уважавате, и която има добра разпознаваемост и репутация в обществото. Целта му е да ви открадне идентичността или парите.

За измамниците е лесно да си направят фалшив профил (ID). Чрез него може да изглежда, че се обаждат от местен телефон или дори от телефонна централа на организация, с която работите и познавате. Ако не вдигнете телефона, могат да ви оставят гласова поща с молба да върнете обаждане. По време на обаждането, измамникът използва т.нар. социален инженеринг, или с други думи ви манипулира по такъв начин, че да споделите лични данни за себе си, за банковите си сметки или пароли. Например може да ви каже, че някой е влизал в банковата ви сметка и да се представи за човек от банката или от полицията и да предложи да ви помогне да инсталирате някакъв допълнителен софтуер, с което да се предпазите.

Източник: UniCredit Bulbank

Най-честите вишинг измами:

  • Измислен проблем с ваша банкова сметка или карта

Независимо дали става въпрос за реално обаждане от човек или за предварително записано съобщение, от другата страна може да ви бъде съобщено, че има проблем с вашата сметка или извършено неправомерно плащане. Ще искат идентификационните ви данни за вход, за да отстраните проблема или ще ви накарат спешно да извършите ново плащане. Вместо да предоставяте каквато и да е информация, затворете и се обадете на банкера си или на публично обявения номер за контакт с клиенти.

  • Непоискани оферти за заем или инвестиции

Измамниците се обаждат с оферти, които са твърде добри, за да бъдат истински. Те ще ви кажат например, че можете да спечелите милиони с една съвсем малка инвестиция или да изплатите ипотеката си с някаква малка корекция. Обикновено трябва да "действате сега" и да платите веднага малка такса. Не се хващайте! Банките правят разумни оферти и понякога ще получавате от тях обаждане, но не и от този лъжлив тип.

Отличителни знаци на вишинг измамници:

  • Претендират, че се обаждат от добре позната банка или институция. Бъдете скептични към всеки, който иска да споделите и то веднага лична или финансова информация.
  • Създават усещане за спешност. Измамниците ще се опитат да се възползват от чувството ви на страх, като използват заплахи за заповед за арест и проблеми с вашата сметка. Ако получите едно от тези телефонни обаждания, бъдете спокойни и никога не споделяйте лична информация. Затворете телефона и потърсете информация от официален източник.
  • Обаждащият се иска ваша информация. Могат да ви помолят да потвърдите вашето име, адрес, дата на раждане, подробности за банковата сметка и други идентификационни данни. За да ви подведат да мислите, че са доброжелателни, може дори да имат някои от тази лични данни под ръка. Целта е да получат останалата информация, която им липсва.

Какво да направите, ако сте получили вишинг обаждане?

Ако сте предоставили финансовата информация на някой, който по-късно сметнете за измамник, първо се обадете на вашата банка. Проверете за измамни трансакции и блокирайте възможността за допълнителна злоупотреба.

Най-добрата защита срещу опити за измами е да сте информирани и подготвени.

*В статията са използвани материали, подготвени за Norton от Алисън Грейс.

Вижте още:

Как сигурно да създавате и управлявате паролите си?

Как да си направим дигитален детокс?

Статията е спонсорирана от ФинКултура: Киберсигурност. Серията Киберсигурност представя практични съвети да общувате и да плащате чрез компютри, телефони и таблети без компромис със сигурността. ФинКултура е образователна инициатива на УниКредит Булбанк за повишаване на финансовата култура на хората, част от Social Impact banking.

Физическата култура е за здраве, ФинКултурата - за здрави финанси. #socialimpactbanking #заважнитенеща #киберсигурност #финкултура