В ежедневието си все повече разчитаме на технологиите. Между работата, социалните мрежи и почивката пред телевизора голяма част от времето си прекарваме пред екрани. Затова и дигиталните детокси - време, в което не ползваме каквито и да било дигитални устройства - набират популярност, особено през летните месеци. Ето пет съвета как да организирате вашия дигитален детокс от смартфони, компютри и социални медии.

  1. Признайте, че имате проблем

От 24-те часа в денонощието голяма част от хората прекарват поне шест часа на компютър в работа. Добавете няколко часа време с телефони в ръка. Според проучванията човек проверява телефона си средно по 150 пъти на ден. Добавете още няколко часа за филми и сериали, след което отделете осем часа за сън. Така близо 70% от времето, през което сме будни е всъщност време, прекарано пред някакъв екран - на компютъра, телефона, телевизора и др.

  1. Приоритизирайте времето на дигитални устройства

Прекомерното използване на технологиите може да предизвика стрес и безпокойство, докато прекарваме живота си в сравнение с други хора или искаме неща, които нямаме. Не бихте ли искали да намалите този стрес, за да можете да почивате по-добре? Или за вас е важно да работите по-ефективно - без разсейвания и непродуктивен мултитаскинг? За други приоритет може да е да си възвърнат връзката с природата, да намерят време за физически упражнения или да се научат да се фокусират по-добре, за да свършват работата си по-бързо. Дори и кратка дигитална почивка може да помогне за тези цели. Първа стъпка е да решите за себе си каква е вашата цел, за да изберете най-добрия за вас детокс план и да приоритизирате използването на технологиите. Въпреки че можем да станем клиенти дори и на банка само с едно селфи и да имаме денонощен достъп до информация за парите си, има други неща, които спокойно можем да оставим извън телефона си. Някои хора разделят живота си на три - 8 часа за работа, 8 часа за сън и 8 часа свободно време. Практично решение за ефективен детокс може да е да зададете определен максимален брой часове за работа на компютър и отделно за ползване на дигитални устройства през свободното си време, без да забравяте да се придържате към него!

Източник: UniCredit Bulbank

  1. Започнете с конкретни действия за детокс

Умереността е много по-ефективна, отколкото да се опитвате да премахнете напълно нещо, а реалистичните цели са по-постижими от невъзможните. Определете пространства у дома си (например спалнята), където да е забранено всякакво използване на дигитални устройства. Като за начало зареждайте телефона си в друга стая, а не до леглото си.

Започнете с отказване от технологиите за конкретни часове - например от момента, в който легнете да спите до 8 часа сутринта. Така след известно време можете да достигнете и до цял ден без екрани. Изберете си един ден от седмицата без устройства. Ако някое мобилно приложение или сайт ви отнема твърде много време, фокусирайте се върху ограничаване на използването му.

Дори го деинсталирайте за известно време, за да докажете на себе си, че можете да живеете и без него. Опитайте се да ограничите или дори да спрете използването на социалните мрежи за определен период от време и забележете разликата върху настроението си.

  1. Отстранете всичко, което ви изважда от фокус

Помислете кой или какво е важно за вас. Това може да бъде семейство, приятели, здраве или работа. Изберете ограничен брой места, от които да научавате новини. След това изключете известията на телефона си. Имате нужда от максимум два вида известия. Едното може да е звъна на телефона при входящо обаждане, а второто - звукът за получаване на съобщения в мобилното ви банкиране, за да сте напълно спокойни 24/7 за парите си в банката.

Можете да си определите конкретно време от деня, в което да проверявате известията в останалите канали и половин час да им отговаряте. Има дори приложения, които позволяват да повишите продуктивността и фокуса си. Такива приложения блокират определените от вас разсейващи сайтове на телефона или компютъра.

  1. Намерете алтернативи

Има аналогови неща, които в интерес на вашето здраве и безопасност е по-добре да не ползвате. Такива са например хартиените пари, които лесно можете да замените с безконтактна карта или директно да плащате с телефон. В някой други случаи по-добре ще ни се отрази да направим точно обратното - от дигиталното да преминем към офлайн решения. Например, вместо да четете на телефона, вземете хартиена книга или списание. Върнете се към календара на бюрото и отбелязвайте важни събития или постижения. Затворете очи и слушайте музика, без да гледате видеоклипове, слушайте подкаст, обадете се по телефона.

Бонус съвет: Поискайте помощ

Споделете с вашите приятели, колеги и семейство за плановете ви за дигитален детокс и си осигурете тяхната подкрепа. Част от времето без екран можете да отделите за физически упражнения или за ново хоби. При всички случаи, преживяването ще ви обогати и ще ви даде време да помислите и сложите повече ред във важните за вас неща.

Вижте още:

Можем ли да надхитрим опитите за измама на киберпрестъпниците?

5 начина да използваме безопасно публични Wi-Fi мрежи

Статията е спонсорирана от ФинКултура: Киберсигурност. Серията Киберсигурност представя практични съвети как да общувате и да плащате чрез компютри, телефони и таблети без компромис със сигурността. ФинКултура е образователна инициатива на УниКредит Булбанк за повишаване на финансовата култура на хората.

Физическата култура е за здраве, ФинКултурата - за здрави финанси. #socialimpactbanking #заважнитенеща #киберсигурност #финкултура