Дигитализацията навлезе в живота ни с голямо ускорение, особено заради защитата, която ни дава срещу разпространението на новия коронавирус. Кой преди време можеше да си представи, че вече си откриваме сметки и управляваме парите си само с едно селфи или че пазаруваме супер сигурно в интернет с 3D динамична парола? Скоростта, с която се дигитализираме обаче трябва да върви ръка за ръка със скоростта, с която учим как да бъдем максимално защитени от опити за измами. И това е напълно възможно. Ето няколко съвета за безпроблемна киберсигурна ваканция това лято.

Извън офиса съм

Бизнес етикетът диктува при излизане в отпуска да изполваме функцията "Извън офиса съм" на имейла - автоматично съобщение, което уведомява тези, които ни пишат по електронната поща, че сме във ваканция. Експертите по ИТ сигурност обаче са на по-различно мнение. Според тях е добре съобщението "Извън офиса съм" да се настрои така, че да се получава само от хората вътре в организацията, в която работим, но и не и навън.

Една от причините е, че дори с най-добрите защити, всеки от нас получава спам и нежелани съобщения. Ако спам имейлът, от който са ви писали, получи обратен отговор от вас, макар и да е автоматичното съобщение, това може да се отчете като знак, че електронната ви поща е активна и адресът ще влезе в нови спам списъци. Това едва ли ще ви зарадва.

Втората причина е свързана директно със защита от хакери и кражба на идентичност. Отново от учтивост в съобщенията, че ни няма, често слагаме имейли и телефони на колеги, споделяме дори и мобилния си телефон. Всякаква лична информация обаче може да помогне на престъпниците да допълнят липсващи парчета от пъзела на нашата виртуална идентичност и да злоупотребят. Ако сме обявили, че в следващите две седмици ще сме на почивка, това може да даде на престъпниците времето да се опитат да хакнат през нашия профил компанията, в която работим. Големите организации имат много степени на защита срещу това, но малкия и среден бизнес по-вероятно не в такава степен. Затова решението е да се разберем с колегите да вдигат телефона ни, но да сложим "Извън офиса" само към вътрешни адресати.

Снимките в социалните медии са знак и за недоброжелатели

Топлите моменти с любими хора от мечтана дестинация са прекрасни. Желанието да споделим с приятелите си в социалните медии - неустоимо. Направете го, но отбележете две важни неща. Първо, наистина споделяйте само с групата на приятелите, на които имате доверие. И второ, не си заслужава заради няколко изкуствени лайка повече, да приемате за "приятели" хора, които не познавате, с които не общувате, и чиито профили не приличат на профилите на реален човек. "Троловете" не са ваши приятели, дори да ви пращат сърчица и лайкове. Ако не можете със 100% да идентифицирате кой стои зад даден профил, по-добре не му давайте възможност да ви гледа снимките от плажа. "Вижте този величествен залез. В следващите две седмици е мой" - подобно изречение в социалните мрежи, гарнирано с прекрасния пейзаж, за който говорите, може да ви докара неприятни изненади при завръщането у дома след въпросните две седмици.

Защитете устройствата си със сигурни пароли

Телефони, лаптопи и други мобилни устройства могат да привлекат вниманието на злосторници на плажа, във влака или в ресторанта. Ако това се случи, погрижете се поне да не могат да бъдат използвани, като ги защитите със сигурни пароли.

Сигурност на банкомата

По време на почивка, предпочитайте безконтактните форми на разплащания. Така няма да ви се налага да пипате банкноти, върху които могат да се задържат вируси. Безконтактно можете да плащате с карти, а и с телефон. Ако все пак ви се наложи да теглите пари от банкомати, при възможност избирайте такива, които са на осветено и оживено място, в обществени сгради или в близост до банкови офиси. Когато въвеждате ПИН-а си, винаги прикривайте клавиатурата с ръка. Никога не споделяйте ПИН-а си и в никакъв случай не го дръжте записан в близост до картата в портмонето си.

От екипа, подготвил материалите за Финкултура: Киберсигурност, ви желаем хубаво лято с важните за вас хора!

Вижте още:

Можем ли да надхитрим опитите за измама на киберпрестъпниците?

Какво да направите, ако ви хакнат?

Статията е спонсорирана от ФинКултура: Киберсигурност. Серията Киберсигурност представя практични съвети как удобно и безопасно да общувате, разговаряте и да плащате чрез компютри, телефони и таблети без компромис със сигурността. ФинКултура е инициатива на УниКредит Булбанк, част от Social Impact banking. Ние вярваме, че колкото повече хората се информират и научават как да управляват парите си, толкова по-предприемчиви, уверени и успешни ще са те.

Физическата култура е за здраве, ФинКултурата - за здрави финанси. #socialimpactbanking #заважнитенеща #киберсигурност #финкултура