Опитвате се да влезете в пощата си, но ви излиза грешка? Виждате публикации, които не сте направили вие в профилите си в социалните мрежи? Забелязвате странно движение по банковата си сметка? Най-вероятно сте били хакнати. 

 Независимо дали личните ви данни са компрометирани или e-mail паролата ви е открадната, хакването може да бъде кошмар. Сценариите са много, но все пак има няколко важни стъпки, които е добре да предприемете, ако изпаднете в такава ситуация.

  1. Сменете паролите си!

Хакерите обичат да крадат e-mail адреси и пароли, защото повечето хора използват една и съща парола за различните профили, които имат. Започнете от тази на операционната система, след това на профилите ви в социалните мрежи, електронната ви поща, банковите приложения и т.н. Най-добре ще е да смените всички, но ако не можете - поне подменете най-важните и често използвани от вас. Постарайте се новите пароли да са още по-сигурни от старите! Вече говорихме за сигурно управляване и създаване на пароли. Припомнете си как да боравите с тях и как да ги запомните, за да запазите профилите си в безопасност.

  1. Настройте двойно потвърждаване на личността за различните услуги, които използвате.

По този начин достъпът до информацията ви ще преминава през две нива на сигурност. Така, освен парола за достъп, трябва да въведете и допълнителен код за сигурност, който получавате на e-mail, като SMS съобщение или през специално за целта приложение на телефона ви. Хубавото е, че кодът за двуфакторна идентификация се генерира на момента и може да бъде използван само един път. Така рискът някой да злоупотреби с паролата ви намалява значително!

  1. Споделете с всичките си контакти.

Не пропускайте да споделите и с вашите познати, ако сте попаднали под хакерска атака! Може да се притеснявате и да ви е срам, но е по-добре да го направите, за да предупредите евентуалните следващи жертви на хакера, който е стигнал до вас. Ако не го направите, рискувате вашите познати да получат съобщение от "ваше име", без да знаят, че не стоите вие зад него, а киберпрестъпник, който иска да открадне и тяхна лична информация.

Източник: UniCredit Bulbank

  1. Уведомете банката, която ползвате, и се посъветвайте какво трябва да направите, за да защитите средствата си.

Следете ежедневно средствата по банковите си сметки и в случай на съмнително движение по тях, се свържете незабавно с обслужващата ви банка. Най-лесно това става с мобилно и онлайн банкиране. Когато банката е в телефона ви, за секунди можете да проверите наличността по вашата сметка, отвсякъде и по всяко време! При възможност активирайте услугата за изпращане на SMS известия при движение по сметката, така че веднага да получавате нотификация, ако от сметката ви е удържана сума. Ако забележите някакво несъответствие между извършени от вас трансакции и излезлите от сметката ви суми, свържете се с вашата банка и поискайте повече детайли. При установяване на трансакции, които не сте инициирали вие, съобщете за това незабавно, като предоставите всякаква информация, която би могла да е полезна за установяване произхода на нарушението.

  1. Преинсталирайте операционната система и антивирусната програма, която ползвате.

В голяма част от случаите, зловредният софтуер е инсталиран от самите нас, без да разберем - чрез отваряне на линк от някой имейл, при сваляне на прикачени файлове или документи и т.н. Едно от най-лесните неща, които можем да направим е да преинсталираме операционната система на компютъра си, да свалим надеждна антивирусна програма и да сканираме устройството ни за наличие на вируси и зловредни файлове.

Вижте още:

Как да избегнете телефонните измами - вишинг?

Можем ли да надхитрим опитите за измама на киберпрестъпниците?

Статията е спонсорирана от ФинКултура: Киберсигурност. Серията Киберсигурност представя практични съвети да общувате и да плащате чрез компютри, телефони и таблети без компромис със сигурността. ФинКултура е образователна инициатива на УниКредит Булбанк за повишаване на финансовата култура на хората, част от Social Impact banking.

Физическата култура е за здраве, ФинКултурата - за здрави финанси. #socialimpactbanking #заважнитенеща #киберсигурност #финкултура