Безплатните Wi-Fi мрежи като тези в търговските центрове, летищата, хотели и курорти, са удобни и полезни, но невинаги са защитени. Затова е добре, преди да ги използвате, да се уверите, че не сте направили достъпни за хакерите никакви чувствителни данни. Как?

Защитените мрежи имат парола

След като вашият смарт телефон или лаптоп открие безплатна Wi-Fi мрежа, уверете се, че тя е защитена. Това става, ако включването ви в мрежата изисква въвеждане на потребителско име и парола, осигурени от доставчика. Например, когато седите в любимо кафе, паролата за Wi-Fi мрежата може да е написана на касовата ви бележка. Това означава, че мрежата вероятно е с по-високо ниво на защита.

Посещаване на уеб страници, когато сте в движение: как да разглеждам страници отдалечено и безопасно?

Когато разглеждате страници на място извън офиса или дома ви, винаги проверявайте протоколите за сигурност на страниците в интернет, които посещавате. Сигурните страници съдържат HTTPS в началото на URL адреса, тоест поддържат SSL (Secure Sockets Layer). Избягвайте да влизате в приложения за финансови услуги (като например онлайн банкиране) или да извършвате плащания с кредитни карти, когато не сте 100% убедени дали безжичната ви връзка е сигурна.

Има ли алтернатива на Wi-Fi за разглеждане на страници, когато не сте у дома или в офиса?

Да! Можете да използвате hotspot с връзка за данни (всички доставчици на мобилни услуги предлагат тази функция) или използвайте смарт телефона си като hotspot, за да браузвате с компютър. В тези два случая, вместо да използвате Wi-Fi мрежата, вие използвате тарифния план на вашия доставчик на мобилни услуги. За специалистите, които постоянно пътуват по работа, едно по-добро решение е VPN връзката (виртуална частна мрежа), която се включва, когато намерите Wi-Fi мрежа. В този случай се създава криптиран тунел, през който преминават данните и това изключително много затруднява потенциалните атаки на хакерите.

А ако съм в чужбина?

Първият ни съвет е да инсталирате всички налични актуализации за софтуера и приложенията преди да отпътувате, като използвате защитени връзки (у дома или в офиса). По този начин ще избегнете необходимостта да правите това, когато вече сте напуснали страната, в която работи вашият доставчик на услуги. Освен това, променяйте често паролите си. Редовната им актуализация ги прави по-малко уязвими. Отново напомняме, използвайте само защитени Wi-Fi връзки и, ако е възможно, VPN.

Източник: UniCredit Bulbank Bulgaria

Колко защитени са профилите ми в социалните мрежи?

Социалните мрежи ви дават възможност да споделяте местоположението си, както и много друга лична информация. За да не сте уязвими на кибер атаки, следвайте следните препоръки:

  • не приемайте покани от напълно непознати;
  • регистрирайте се с различен имейл адрес от този, който използвате за служебни цели;
  • активирайте двойно потвърждаване на личността при вписване в профила и редовно променяйте паролите си;
  • оптимизирайте настройките си за сигурност за различните социални мрежи.

И накрая, винаги се стремете да сте проактивни. В случай на подозрителни действия, много социални мрежи изпращат известия до имейл адреса, с който сте се регистрирали, като информират за датата, часа, мястото и браузъра, който е използван и вие трябва да потвърдите достъпа до вашия профил. Ако не сте били вие, веднага сменете паролата си!

Вижте още:

Няколко червени флага във фишинг имейлите, за които да внимавате.

Сигурна защита от хакери: няколко прости правила

 Статията е спонсорирана от ФинКултура: Киберсигурност. Серията Киберсигурност представя практични съвети как да общувате, разговаряте и плащате чрез компютри, телефони и таблети без компромис със сигурността. ФинКултура е образователна инициатива на УниКредит Булбанк за повишаване на финансовата култура на хората.

Физическата култура е за здраве, ФинКултурата - за здрави финанси. #socialimpactbanking #заважнитенеща #киберсигурност #финкултура