"Очаквам драстично вдигане на цената на тока за домакинствата, ако не се намери модел, с който да бъдат намалени ефектите от високите цени и най-вече да се търси вариант за конкурентоспособност за нашата икономика, за да може да оцелее. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV Валентин Николов, бивш шеф на БЕХ, а преди това на АЕЦ "Козлодуй" и на енергийната комисия.

По думите му най-неочакваното е било мораториумът да бъде гласуван от управляващите. "Това не е било подготвяно от парламентарната група, просто е търсен ефект да се покаже на хората, че може по някакъв начин да бъдат обуздани цените, защото такъв модел не е предложен, ние само чуваме как ще се анализира това, как ще се анализира онова. Никакъв модел няма досега", отбеляза Николов.

Валентин Николов даде пример за вариант на такъв модел: "Понеже цената, която плаща потребителя, има различни компоненти. Освен цената на тока, има пренос, достъп, задължения към обществото и т.н. Понеже бюджетът в момента формира доста големи приходи от ДДС и от акциз, които се събират от високите цени на енергоносителите, включително на нефтопродукти, но и на ток, и на газ, тези пари задължително трябва да влязат в компенсация на бизнеса и на хората. Хората засега не го усещат, защото е сложен този глупав мораториум, но той рано или късно ще се вдигне", каза още Николов.

Той припомни, че е била направена временна комисия, която да анализира проблемите в сектора и да предложи модел. "Тази комисия се събра един път, за 5 минути, реши да се въведе този мораториум. Досега няма нито едно заседание, нито едно предложение, а утре изтича срокът, на 15-ти. Това е целият модел на управление. Нищо не предлагане и анализиране".

По думите му трябва да има промени в Закона за енергетиката: "Този мораториум прекъсна възможността на КЕВР да формира цена в този ценови период от 1 юли 2021 до 1 юли 2022 г. По закон той се дава за 6 месеца. Те можеха на 1 януари да променят цената. Те наистина трябваше да променят цената и горедолу с 40% трябваше да се повиши цената.

Те дадоха по-голям дял на АЕЦ "Козлодуй", резервите, които са във Фонд за сигурност на електроенергийната система и де факто намалиха процента на около 13 и тогава трябваше да влезе компенсаторен механизъм. Те какво направиха - блокираха дейността на КЕВР. Сега дори да изтече мораториумът нямат законово право да се съберат и да променят цената на тока до 1 юли", допълни Валентин Николов.