Украйна ще произвежда ядрено гориво, за да замени руското гориво на европейския пазар. Това съобщи министърът на енергетиката Герман Галушченко, цитиран от Укринформ.

Той посети предприятието, в което ще се произвежда ядрено гориво за украинските ядрени енергоблокове, а по-късно и за износ в други държави.

Проектът се изпълнява от "Енергоатом" в сътрудничество с американската компания Westinghouse.

"За съжаление, много европейски държави продължават да зависят от руските ядрени технологии. В същото време Украйна, след като се отказа от руското ядрено гориво, премина към ядрени енергоблокове с ядрено гориво от американския производител Westinghouse. Чешката република, Словакия, Финландия и България също изразиха желание да извършат този преход. И в бъдеще Украйна може да стане доставчик на ядрено гориво за тези страни", заяви Галушченко.

По думите на министъра производствената линия на украинската компания ще произвежда горивни касети за ядрени реактори на атомни електроцентрали.

През 2023 г. се планира да се завърши лицензирането и да започне търговско производство на пръти, а през 2024 г. да започне търговско производство на глави за горивни касети. Тези компоненти ще се използват за производство на ядрено гориво в завода на Westinghouse в Швеция.

"Енергоатом" планира да изгради собствена линия за производство на ядрено гориво след три години.