Служебното правителство няма да дава на Украйна оборудването на АЕЦ "Белене". Това категорично заявява служебният министър на енергетиката Росен Христов, цитиран от пресцентъра на енергийното ведомство.

Поводът на позицията му е във връзка с появилите се спекулации, че "България дава на Украйна оборудването на АЕЦ "Белене", които бяха тиражирани във вторник.

По думите на министъра на енергетиката обаче от украинска страна има само проявен интерес.

"Такъв тип решения могат да се взимат само и единствено от парламента. Смятам, че е важно да има прозрачност за разговорите от двустранните срещи, особено когато касаят важни стратегически проекти", казва Росен Христов.

От думите му става ясно още, че планираме да запазим реакторите, за които България плати около 3 милиарда лева, за изграждане на нови мощности. Той припомня и представената от служебното министерство визия за развитие на българската енергетика, която беше представена наскоро.

"В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на 4 нови ядрени мощности - 2 реактора на площадката на АЕЦ "Белене" и два в АЕЦ "Козлодуй", потвърждава Росен Христов.

Информацията, че България дава реакторите за "Белене" на Украйна, бяха разпространени след срещата на Росен Христов в Стокхолм с украинския енергиен министър Герман Галущенко.

Именно на нея двамата министри обсъдиха и възможността за сътрудничество в ядрената енергетика, включително използване на руското оборудване за АЕЦ "Белене" в Украйна и това стана ясно от съобщението на енергийното министерство преди ден.

Въпросът ще бъде детайлно проучен, като за целта украинската страна ще изпрати технически екип в България, беше новината след разговора с украинския министър. Росен Христов е обяснил и позицията на страната ни по въпроса за санкциите в ядрената енергетика срещу Русия.

"Въпреки че диверсифицирахме доставките на свежо ядрено гориво, все още имаме зависимост по други аспекти, като части и информационни услуги, за дейността на АЕЦ "Козлодуй" с Русия", е казал той пред Галущенко. По думите му санкции сега биха застрашили работата на българската централа.

Служебният енергиен министър с днешна дата напомня още, че миналия месец депутатите задължиха правителството да изгради нова мощност с американския реактор AP-1000 на площадката в централата в Козлодуй.