Миксовата цена на газа от май до декември 2022 г. ще бъде по-ниска от тази, която беше от януари до април, изцяло от "Газпром", обяви Ивайло Мирчев от "Демократична България" пред БНР. Според него това е "абсолютно гарантирано".

"Цената на тези танкери в момента не е толкова изгодна, отколкото ако имаше дългосрочен договор България", поясни още депутатът относно двата танкера с втечнен газ, които се очакват от САЩ. "Ще бъде с много малко по-ниска от тази, която "Газпром" ни предоставяше", уточни той.

Премиерът Кирил Петков беше на работно посещение в САЩ на 9 и 10 май, чиято цел беше осигуряването на енергийна независимост на страната ни. Тогава Кирил Петков договори с американския вицепрезидент Камала Харис доставки на втечнен газ към България на цени, под тези на "Газпром". 

"С около между 2 до 5% по-ниска от цената, която бихме получили за руски газ в момента. Това е крайната цена, която ще е, на пристигането на газа в България", каза Мирчев, като отбеляза, че "коя е компанията не е важно".

"България е в абсолютен форсмажор, проблемът е решен, трябва да се стремим към нулева енергийна зависимост от Русия", каза още той.

"За Европа най-тежките дни са следващите месеци. Оттук нататък и България, и целият континент ще имат много по-сериозна предвидимост на доставките", коментира Ивайло Мирчев.

"В Турция се събира газ от доста страни, включително от Иран" и страната ни има възможност да купува от югоизточната ни съседка, стана ясно още от думите му.

Ивайло Мирчев е на мнение, че процесът по диверсификация у нас досега е бил саботиран. Запитан има ли задкулисна цена на настоящите договорки, той изтъкна: "Това си го извоювахме. Няма нищо подобно. С Азербайджан каква задкулисна уговорка да имаме? А пък танкерите, с LNG се купуват на свободния пазар."  

Ако Русия спре газа на цяла Европа, ще настъпи такъв дефицит, че България много трудно може да си осигури всички доставки и ще се наложат ограничения, подчерта той.

"Това не е водещ сценарий, но е нещо, което реално може да се случи. (...) Дори в най-лошия вариант за България няма да настъпи нищо апокалиптично."

Хранилището в Чирен през есента трябва да бъде нагнетено до 80-85%, допълни депутатът от ДБ.

Целта е да няма Биг брадър, голям доставчик, от който България да зависи, посочи в заключение Мирчев.