Правителството на Германия планира да ускори със закон изграждането на терминали за внос на втечнен природен газ (ВПГ), предаде ДПА, като се позова на запознати източници.

Законпроектът за ускоряване на проектите за ВПГ в Северна Германия е разработен от министерствата на икономиката, околната среда и правосъдието и е внесен за ведомствено одобрение, заявиха източниците от министерството на икономиката, допълва БТА.

"Една от малкото възможности на Германия за осигуряване на допълнителни количества газ на световния пазар в кратък срок е купуването на ВПГ", се казва в документ, придружаващ планирания закон.

Това става в момент, когато Германия се опитва да намери алтернативни енергийни източници, за да намали зависимостта си от руския внос. Вече са разработени планове за създаване на терминали за ВПГ и сега се полагат усилия за ускоряване на тези проекти, предвид продължаващите руски бомбардировки в Украйна.

В документа се говори за "изключителна ситуация" и за специални мерки. Предвижда се законът да позволява лицензиращите органи при определени обстоятелства временно да не вземат под внимание някои изисквания като оценките за въздействие върху околната среда.

Наскоро германски правителствени източници заявиха, че министерството на икономиката е подписало договори за три плаващи терминала. Освен това са в ход и планове и подготовка на преговори за четвърти.

Новият закон би се отнасял за плаващи и наземни терминали. Правителството планира да отдели 3 милиарда евро за това перо през следващите 10 години.