Три енергийни компании - американската "Уестингхаус" (Westinghouse), френската Е Де Еф (EDF) и корейската Кей Ейч Ен Пи (KHNP) са подали окончателните си оферти за строителството на най-новия реактор в АЕЦ "Дуковани", предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА. Това се случва на фона на усилията на Прага да стане енергийно независима и да се откаже от изкопаемите горива.

Контролираната от държавата ЧЕЗ (CEZ) обяви днес, че ще разгледа офертите за договора на стойност няколко милиарда долара, преди да изпрати решението си на правителството за окончателното одобрение на победителя.

Трите компании, влезли в рамките на днешния краен срок, вече подадоха през ноември предварителните си оферти в тръжна процедура, оповестена през март 2022 година, след като преминаха успешно оценката за сигурността на чешкото правителство.

Новият реактор може да влезе в експлоатация до 2036 година. Спечелилият изгодния договор ще има опцията да построи след това още три ядрени реактора в страната.

Миналата година чешкото правителство изключи руския енергиен гигант "Росатом" и китайския Си Ен Джи (CNG) от тръжната процедура от съображения за сигурност.

Премиерът Петър Фиала обяви, че руско участие в проекта, който е от жизненоважно значение за енергийната сигурност, е "немислимo" след инвазията на Кремъл в Украйна.

Новият реактор ще допълни четири 510-мегаватови реактора, завършени през 80-те години на миналия века.

Миналата година правителството оценки проекта на 6 милиарда евро, но това може да се промени заради високата инфлация, задвижвана от поскъпването на енергийните цени.

Чехия вече разполага с шест ядрени реактора, чрез които генерира повече от една трета от общото си количество електроенергия. Освен четирите реактора в АЕЦ "Дуковани" ЧЕЗ оперира други два, 1000-мегаватови реактора в атомната централа в Темелин.

За разлика от западните си съседи Австрия и Германия, Чехия удвоява ядрената енергия и възобновяемите източници на енергия, след като реши да се откаже от въглищата като гориво за генериране на електроенергия до 2033 година, за да намали въглеродните емисии.

Две други страни от Централна Европа - Словакия и Унгария също работят за увеличаване на производството на ядрена енергия, а Полша избра "Уестингхаус" за строителството на първата си АЕЦ, за да може в бъдеще да използва по-малко въглища и да си осигури по-голяма енергийна независимост.

В отделна сделка ЧЕЗ е подписал споразумение с "Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric) за доставка на ядрено гориво за АЕЦ "Дуковани", откъсвайки се от зависимостта си от Русия за това гориво.