Цените на урановия концентрат скочиха до най-високото си ниво от 12 години, подчертавайки глобалния ренесанс на ядрената енергетика, като все повече компании се опитват да си гарантират доставките на суровината, от която се произвежда ядрено гориво, пише в. "Файненшъл таймс".

Цените на така наречения "жълт кекс", ниско обогатен уран, който след преработка се използва за захранване на реактори, скочиха с около 12 процента до 65,50 долара за един паунд (0,45 кг) през последния месец, надминавайки миналогодишния максимум. Подобни ценови нива на "жълтия кекс" не са достигани от 2011 г., според доставчика на данни за пазара на ядрени продукти ЮексСи (UxC), предаде БТА.

Търсенето на уран бе тласнато нагоре от много страни по света, предприели действия за енергийна независимост чрез удължаване на живота на съществуващите ядрени реактори, докато обмислят изграждането на нови, след като цените на газа скочиха до небето заради руската инвазията в Украйна.

"Фокусът върху енергийната сигурност се сблъсква с фокуса върху чистата енергия", казва Грант Айзък, главен финансов директор на канадската корпорация "Камеко" (Cameco), вторият по големина производител на уран в света.

През пролетта компанията подписа 10-годишен договор с "Уестингхаус" (Westinghouse) за осигуряване на достатъчни обеми на естествен уранов хексафлуорид, (така нареченият UF6), за да отговори на пълните изисквания на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Дните на покупки на уран за 40 долара (за паунд - бел. р.) свършиха, както вероятно и за 50 или 60 долара. Ще имаме нужда от нови доставки", обясни Айзък, цитиран от британското бизнес издание.

Отдръпването от ядрената енергия след катастрофата във АЕЦ "Фукушима" доведе до липса на нови проекти, което помогна да се положат основите за по-високите цени на урана.

Превратът в Нигер, който произвежда около 4 процента от урана в световен мащаб, тласна допълнително цените нагоре.

Ефект върху цените оказа и обявените в началото на месеца от "Камеко" по-ниски прогнози за производство на уран през настоящата година заради предизвикателства пред добива от мината "Сигар Лейк" (Cigar Lake) в Канада.

Цените на урановия концентрат все още са далеч под равнището си от 73 долара за паунд, достигнато преди катастрофата във АЕЦ "Фукушима", която създаде свръхпредлагане на пазара на уран за повече от десетилетие, след като Япония и Германия започнаха да извеждат от експлоатация своите атомни енергоблокове.