От повече от година цените на природния газ вървят на горе. За последните 12 месеца цената на синьото гориво от "Булгаргаз" се е повишила петкратно, което е исторически рекорд. Очаква се, че пускането на газовата връзка с Гърция ще доведе до известно намаление на цените, което е видно и от новата цена за месец октомври, но според експерти, ако въпросът с диверсификацията на доставките на природен газ в цяла Европа не бъде решен по-скоро, цените ще се увеличат още. Още по-притеснително е, че решение по темата все още няма, а вероятно само няколко седмици ни делят от началото на отоплителния сезон.

"Цената на природния газ е много нестабилна, очакванията на всички в бранша за понижение вследствие на влизането в експлоатация на газовата връзка с Гърция, не са сигурен знак, че този тренд ще продължи през цялата зима. За топлофикациите, работещи на природен газ, ситуацията е изключително тежка. Ако не получим скоро компенсации от държавата, едва ли ще намерим вариант да продължим производството, така, както е било до сега", каза инж. Радослав Михайлов изпълнителен директор на Топлофикация Враца.

Инж. Радослав Михайлов заяви, че единствената възможност дружествата да бъдат измъкнати от огромната криза, в която са затънали, поради високите цени на природния газ, е държавата да ги компенсира. Служебното правителство вече обяви, че е разработило пакет от мерки, които ще бъдат насочени към най-засегнатите от високите цени на природния газ, но все още не са оповестили подробности подробности. Не е ясно към кои дружества ще бъдат насочени мерките. По думите на Министъра на енергетиката Росен Христов използването на държавна подкрепа ще бъде обвързано с поемане на конкретни ангажименти от страна на потърпевшите от високите цени на природния газ, свързани с подобряване на енергийната ефективност.

Инж. Радослав Михайлов успокои клиентите на българските топлофикации, като разясни, че по закон следващо изменение на цената на топлинната енергия може да се извърши едва след месец януари.

"Поне в първите месеци на отоплителния сезон със сигурност парното и топлата вода ще бъдат на текущите цени", каза инж. Радослав Михайлов.

Експертът обяви, че дружествата от сектора са единодушни, че не е необходимо клиентите да бъдат натоварвани с високи цени за парно и топла вода. По думите му поскъпването на природния газ трябва да бъде поето от държавата, а не от българите, които са свикнали с най-евтиния метод за отопление - парното.

"Ако топлофикациите на природен газ получат адекватни по размер компенсации, няма да бъде необходимо цената на топлинната енергия да се повишава. Но ако държавата не вземе мерки, за да ни помогне, сметката трябва да се плати от гражданите, което се надяваме да не се случи", каза инж. Радослав Михайлов.