Топлофикационните дружества поискаха поскъпване на парното и топлата вода между 29% и 330%, става ясно от публикуваните заявления на дружествата на страницата на енергийния регулатор.

Най-голямо е исканото увеличение във Велико Търново - 330%, а най-малко в София - 29 процента.

Изчисленията им обаче са правени още през март и не отчитат както отпуснатите компенсации от държавата, така и спрените доставки на природен газ от Русия, което промени цените на горивото, съобщи БНР.

През миналата седмица членът на КЕВР Александър Йорданов бе изслушан в парламентарната енергийна комисия, където потвърди, че има искания за увеличение на цените. Той обаче подчерта, че всякакви коментари по повод ценовите заявления, преди от КЕВР да са отчели и резултата от компенсациите, биха изкривили представата на обществото по отношение на това какви ще бъдат цените.

Ден по-късно енергийният министър Александър Николов предупреди за възможен двуцифрен скок на парното и топлата вода от 1 юли.

"Топлофикационните дружества са с различен модел на работа, съответно различен ефект ще има върху крайната цена, тъй като ефективността на управлението и начинът на работа на самите технологични решения са различни. Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента не е неочаквано. Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите - със сигурност. Със сигурност това ще бъде коментирано на ниво Министерски съвет и ниво вицепремиер - премиер", каза той.

Предстои енергийният регулатор да излезе със свои изчисления с колко ще се променят цените на електро- и топлоенергията от юли. По неофициална информация се очаква токът за бита да поскъпне с около 3-4 процента, а цените на парното и топлата вода средно за страната да се увеличат с около 40 на сто.

КЕВР проверява обосновката на тези заявления и след като удостоверяват, че са базирани на реални инвестиционни програми и разходи, които те ще направят, от КЕВР ще излязат с официалните решения, коментира депутатът.

В отговор на въпрос, какви мерки ще предприеме Народното събрание, тъй като някои топлофикационни дружества са поискали увеличение от 300 процента, председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски от "Продължаваме Промяната" (ПП) посочи,  че парламентът е законодателен орган, а крайното решение се взима от независимия регулатор - КЕВР.

КЕВР проверява обосновката на тези заявления и след като удостоверяват, че са базирани на реални инвестиционни програми и разходи, които те ще направят, от КЕВР ще излязат с официалните решения, коментира депутатът.

Като възможна причина за исканото увеличение Рибарски посочи високите цени на природния газ. Относно спрените количества газ от Руската федерация, депутатът уточни, че доставките са заместени с други. Виждате, че се стремим цените на природен газ да останат на същите нива, увери народният представител.

На въпрос дали се обмислят нови компенсаторни мерки, Рибарски каза, че такива действат и в момента. Цената на топлинната енергия в този сезон не е толкова голям проблем, но в зимния сезон - ще помислим, посочи председателят на енергийната комисия.