Сметката за парно няма да достигне 1000 лева на месец. Това смята икономистът Евгений Кънев, който коментира цените на тока и газа пред Нова тв. В студиото бе и Мартин Владимиров, енергиен експерт по Центъра за изследване на демокрацията.

"Ние сме една от малкото държави в Европа, където бизнесът субсидира потребителя. Това е социална политика, която няма да се промени. Тази цена от 1000 лева е спекулация", обясни Кънев.

"Цената на природния газ се определя месец за месец. Трудно е да се определи какви ще са цените през септември. Ако цената за месец май падне, това ще е под политически натиск. Обективно цената би трябвало да се покачи, защото цените на международните борси се покачиха", добави по темата Мартин Владимиров.

Според експертите дългосрочното решение е преминаване на втечнен природен газ.

"През последните 3 месеца обаче правителството не направи нищо, за да осигури реална диверсификация на доставките на природен газ. Не е вярно, че от януари-февруари сме били готови за такива сценарии", смята Владимиров, според когото България е трябвало да сключи дългосрочен договор с друга компания за 2022г за доставка на природен газ.

На въпрос дали е било възможно газохранилището ни в Чирен да бъде запълнено предварително през януари и февруари, експертите смятат, че е имало такава алтернатива.

"Можеше да внесем и ние втечнен природен газ, с който да запълним газохранилището. Това щеше да е допълнителен разход, но поне нямаше днес да правим сделки от днес за утре, в които прозира конфликт на интереси и да сме отново 90% зависими от руския газ", обясни Владимиров и допълни, че това са направили Полша, Румъния и Унгария.

Добри Митрев, председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК), обяви пред bTV, че към този момент бизнесът няма гаранции за компенсации за цените на тока.

Според него бизнесът още на 14 март е договорил с премиера създаването на работна група, която да търси устойчив механизъм за прогнозируеми цени на електрическата енергия, но това не се е случило.

"Уговорката за компенсации беше до 30 април. От вчера компенсации за тока няма. Готвим се за протести, ако българското правителство не осъзнае огромната си роля", каза още Митрев.

Той допълни, че икономиката на страната ще катастрофира.

"Ние сме на една и съща позиция с бизнеса. Когато става дума за подкрепа в подобни кризи, няма как да се действа иначе освен да се търси държавна подкрепа", каза Пламен Димитров от КНСБ.

Според него фирмите, които не могат да се справят, трябва да имат възможност да потърсят подкрепа за май и юни месец.

"Ресурси трябва да има до юни, включително", коментира Димитров.

Според Митрев държавата е дала като компенсации за бизнеса много по-малко, отколкото твърди Кирил Петков

"До момента сумата е в пъти по-малко. От 1 януари до 30 април са изплатени 1,4 млрд. лева", каза Митрев.