Tоплофикационните дружества са с различен модел на работа и ще има различен ефект върху крайната цена, тъй като ефективността на управленията и начина на работа на самите технологични решения са различни. Но когато природният газ е поскъпнал няколко пъти, повишение от няколко десетки процента не е нещо неочаквано. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов по време на днешното заседание на Комисията на енергетиката, където беше изслушан по актуални въпроси.

Николов обаче изтъкна, че със сигурност ще се търсят решения за компенсиране на потребителите и това ще бъде коментирано на ниво Министерски съвет.

Предвижданият по-нисък данък добавена стойност (ДДС) от 20 на 9 процента върху сметките за парното и топлата вода ще има положителен ефект върху крайната цена, коментира министърът на енергетиката. Той обаче уточни, че дали доколко ефектът ще бъде в пълна степен положителен зависи от много фактори, сред които производствените компании и търговците.

По повод информацията на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, която беше оповестена по време на вчерашното заседание на парламентарната Комисия по енергетика, за подадени заявления на енергийни дружества за искания за увеличение на цените от юли от над 100 процента, министър Николов заяви, че това са само твърдения на опозицията.

Все пак той призна, че с оглед на повишаващите се цени на природния газ е естествено да има повишение на цените на топлинната енергия. 

Знае се къде ще доставят газа танкерите от САЩ

Знае се къде ще бъде доставен газът, докаран от танкерите от САЩ, защото те отдавна са на вода, каза министърът на енергетиката. "Има конкретна точка, която е посочена в договорите", добави Николов. Конкретните договори са подписани от "Булгаргаз".

След като на 27 април доставките на руски природен газ бяха спрени от страна на "Газпром Експорт", "Булгаргаз" е потърсил всички възможни алтернативни трасета. Общественият доставчик има възможност да ползва услуга в пълен мащаб - доставка към конкретен терминал, регазификация, транспорт до България. Към конкретния момент поради затрудените доставки за всяка европейска държава и поради рисковете заради войната в Украйна, както "Булгаргаз", така и "Булгартрансгаз" се стараят да поддържат дългосрочни отношения с партньорите, които са необходими да стигне природният газ до страната ни. Министърът не пожела да спомене конкретната локация. Той изтъкна, че се работи с абсолютно всички терминали и локации, включително и за суапови сделки от втечнен към конвенционален газ.

Преговорите за втечнен газ от Америка се водят от няколко месеца, за да се постигне диверсификация на доставките на нормална цена. Преговорите са започнали още през януари. В САЩ има няколко компании, които могат да доставят втечнен газ. Разговаряно е с абсолютно всички компании и са поискани офертите им, уточни Николов. Той обаче не пожела да коментира конкретната компания, която ще достави двата танкера с втечнен газ, защото това е търговска тайна. Енергийният министър увери, че компанията, която ще предоставя съответните количества, е предложилата най-ниска цена.

България следва да се възползва от всички възможни инфраструктурни решения от всички съседни държави, добави още министър Николов. За целта са изследвани всички решения, включително и на терминала край гръцкия град Александруполис, който ще бъде завършен в края на следващата година. Този терминал, както и този в Ревитуса, обаче не могат да запълнят нуждата за целия регион. Затова Турция като дестинация е възможно решение, обясни Николов. "Работи се по сценарий, в който двата системни оператори на България и Турция ще могат да изпълняват търговската си функция", коментира енергийният министър. Една от основните причини за забавянето на тези преговори е, че законодателството на Турция не е унифицирано с това на ЕС.

Инфраструктурата на България е критична за доставките на природен газ за Сърбия и България и страната ни до момента не е нарушила абсолютно нищо към европейските си партньори, въпреки тежката ситуация, в която е била поставена (при спирането на доставките на природен газ от "Газпром Експорт"), заяви още министър Николов.

Пълният обем доставки на природен газ от Азербайджан ще започне от 1 юли

Пълните доставки на природен газ от Азербайджан в обем на 1 млрд. кубични метра годишно ще започнат от 1 юли, каза още министърът на енергетиката.

От гледна точка на физическо изпълнение на трасето няма да има забавяне на строителството на интерконектора Гърция-България, добави Николов. От гледна точка на последващи тестове, регулации, съответните решения, се работи активно с Европейската комисия и с регулаторните органи на двете държави за това трасето да бъде въведено в експлоатация възможно най-бързо.

На въпрос дали се водят разговори пълният обем на доставки от Азербайджан от 1 млрд. кубични метра годишно да започне и преди 1 юли, Николов отговори, че планирането на такива допълнителни количества, които са повече от настоящите, е функция от много неща. Важно е да е ясно, че към момента "Булгаргаз" изпълнява всичките си договорни изисквания към "Газпром експорт" и пускат съответните заявки, които не се изпълняват. Има обаче явен търговски риск или ефект от това да се договарят краткосрочни решения, тъй като те са на спот цени, които понякога са по-високи. Необходимостта от подобно решение не е налице и количествата в пълен размер ще тръгнат към България от 1 юли, заяви още енергийният министър.

Дори и газовата връзка между Гърция и България да не е в регулаторен режим и в пряка търговска експлоатация, всички възможни други трасета могат да бъдат използвани, за да бъдат доставяни пълните количества газ от Азербайджан. "Няма да има проблем да влязат всичките количества в България", изтъкна министър Николов. Той посочи, че към момента цената, която можеше да бъде реализирана за доставки на газ от Азербайджан веднага, е значително по-висока от това, което може да сключи "Булгаргаз" с други контрагенти. Целта е да се постигне възможно най-ниска цена в конкретни пазарни условия, уточни Николов.