Мащабната електрическа авария, която остави вчера обширни части от Западните Балкани без ток в продължение на часове, е била предизвикана от рязкото увеличение на консумацията заради горещините, както и от самите високи температури, каза в телевизионно предаване министърът на енергетиката на Черна гора Саша Муйович, цитиран от Ройтерс и ХИНА.

Албанската министърка на енергетиката Белинда Балуку от своя страна уточни, че е имало прекъсване в междусистемна връзка между Албания и Гърция. Според нея пълното разследване на обстоятелствата около аварията изисква време, но предварителните анализи показват, че "голямото натоварване на електропреносната система в момента и много високите температури до рекордни равнища са създали този технически проблем".

Прекъсването на електричеството вчера засегна Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания и по-голямата част от хърватското крайбрежие.

Електрозахранването в Албания беше възстановено за половин час, докато в Хърватия прекъсването продължи два часа.

Данко Блажевич от хърватския системен оператор обясни, че теоретично прекъсването е можело да засегне цяла Европа, защото електропреносните системи в континентална Европа са свързани.